Mocno czekoladowe ciasto ucierane

Mocno czekoladowe ciasto ucierane

Przygotuj się na niezwykłe doświadczenie kulinarne – mocno czekoladowe ciasto ucierane. Jest to przepis dla wszystkich miłośników intensywnego smaku kakao, które przenika każdy kęs tego ciasta. Czekoladowe ciasto ucierane jest nie tylko intensywnie czekoladowe, ale również aksamitne i wilgotne. To idealny deser na każdą okazję, czy to rodzinny obiad, uroczysta kolacja czy spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten przepis jest dowodem na to, że domowe wypieki mogą być prawdziwie dekadentyckie.

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (łącznie 20 dag)

Mocno czekoladowe ciasto ucierane – jak zrobić?

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę połamaną na małe kosteczki i mieszamy dokładnie łyżką.
  2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  3. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, to zależy od naszego piekarnika. Ciasto jest dość ciężkie od ilości czekolady, więc jest też bardziej wilgotne.
  4. Upieczone ciasto studzimy. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Mocno czekoladowe ciasto ucierane – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE
Następny przepis: Mocno czekoladowy krem z fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode