MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE
Dziś mam dla Was przepis na coś wyjątkowo dekadentycznego – mocno czekoladowe brownie. To ciasto jest niczym kwintesencja najgłębszych czekoladowych marzeń każdego łasucha. Jego niepowtarzalny smak to połączenie gorzkiej, ciemnej czekolady z delikatnie słodką nutą, co daje zupełnie nowy wymiar doznań smakowych. Przygotowanie tego ciasta to czysta radość – zapach topiącej się czekolady, która jest głównym składnikiem tego deseru, sprawia, że kuchnia staje się słodkim rajem. Zatem jeśli jesteś fanem czekolady i uwielbiasz brownie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Daj się porwać czekoladowemu szaleństwu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 300g cukru
- 100g mąki
- garść posiekanych migdałów
- śmietana 36%, lub lody waniliowe
- 1 łyżka soku z limonki
Mocno czekoladowe brownie – jak zrobić?
- W rondlu roztapiamy masło i czekoladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja ubijamy, dodajemy cukier i mąkę. Do ubitej, puszystej masy powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i cały czas miksujemy. Na koniec wsypujemy migdały i mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy ok. 20-25min w temp.180st.
- Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i sokiem z limonki.
Wybornie smakuje lekko ciepłe z kleksem bitej śmietany lub lodami waniliowymi.
MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz mieć bardzo wilgotne ciasto, nie piecz dłużej niż 20 min. 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Moc spiruliny - koktajl
Następny przepis: Mocno czekoladowe ciasto ucierane