Mleczny kisielak

Mleczny kisielak

Mleczny kisielak to doskonały sposób na spędzenie leniwych popołudni, ciesząc się zarówno smacznym jak i zdrowym deserem. Jest to wyjątkowy przepis na kisiel przygotowany przy pomocy mleka zamiast tradycyjnej wody. Ta subtelna różnica dodaje mu kremowej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. To idealna propozycja dla miłośników słodkości niezależnie od pory dnia. Co więcej, mleczny kisielak jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni, aby cieszyć się tym przepysznym deserem.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kisiel wiśniowy – 38 g.
  • 1 kisiel cytrynowy – 38 g.
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 4-5 łyżek soku z maliny
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • blaszka wyłożona papierem do pieczenia 25cm. x 30 cm.

Mleczny kisielak – jak zrobić?

  1. Mleczny kisielak to przepyszne ciasto, które możemy przygotować w kilku prostych krokach. Aby rozpocząć, będziemy potrzebować:

    • 3 białka
    • szczypta soli
    • 100g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3 żółtka
    • 100ml oleju
    • 100ml mleka
    • 200g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • kisiel cytrynowy
    • kisiel wiśniowy
  2. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywno. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka i kontynuujemy ubijanie. Po uzyskaniu puszystej masy, stopniowo dodajemy olej i mleko, cały czas miksując. Połączenie składników powinno dać nam jednolitą masę.
  3. W kolejnym kroku dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy na wolniejszych obrotach miksera, aż składniki się połączą.
  4. Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kisiel cytrynowy, a do drugiej kisiel wiśniowy. Mieszamy obie masy, aby uzyskać efekt marmurkowy.
  5. Następnie przygotowaną masę wylewamy na blaszkę na przemian – najpierw masę żółtą, a potem masę różową.
  6. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy polewę, mieszając sok z cytryny lub wiśni z cukrem pudrem, aż uzyskamy gładką masę.
  8. Gotową polewą dekorujemy jeszcze letnie ciasto, a następnie pozostawiamy je do całkowitego zastygnięcia.
  9. Mleczny kisielak jest gotowy do podania! Możemy go przechowywać w lodówce i delektować się jego smakiem przez kilka dni.

Mleczny kisielak – dodatkowe informacje

Ciasto robiłam także z kakao zamieniając kisiel, też się udaje:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia
Następny przepis: Mleko kokosowe z musli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode