Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym

Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym

Pragniesz coś słodkiego na śniadanie czy deser? Oto idealny przepis dla ciebie – mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym. Zasłuchaj się w długie letnie poranki, kiedy smak sosu borówkowego miesza się ze słodkim truskawkowym sorbetem. Ta kompozycja smaków zaspokoi nawet największe łasuchy. Naleśniki okraszone bitą śmietaną doda im puszystości, a użycie świeżych owoców wzmocni ich aromat. To łatwe do przygotowania, a jednocześnie spektakularne danie, które stanie się gwiazdą twojego stołu podczas letnich śniadań, ale jest wystarczająco eleganckie, aby podać na specjalne okazje. Przygotuj się na kuszące połączenie borówek ze śmietaną z miękkimi, mlecznymi naleśnikami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka tłustego
  • 8-9 łyżek mąki pszennej
  • proszek do pieczenia na koniec łyżeczki
  • 1/2 – 1 łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • borówki
  • 3 szklanki mrożonych truskawek
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • śmietana 18%
  • cukier puder

Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka ubić tak, żeby wyraźnie zwiększyły swoją objętość. W dalszym ciągu ucierać i dodawać kolejno cukier, olej, mleko i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć naleśniki na patelni, na oleju rzepakowym, na złoty kolor.
  2. Mrożone truskawki przełożyć do misy blendera. Dodać cukier i dokładnie rozdrobnić.
  3. Na talerzu ułożyć pokrojone, zwinięte w ruloniki naleśniki, albo fantazyjnie zwinięte w rożki. Dodać mrożone, rozdrobnione truskawki, borówki oraz śmietanę. Całość oprószyć cukrem pudrem.
  4. Smacznego.

Słowa kluczowe: borówki, śmietana

Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym – dodatkowe informacje

Można zrobić sorbet z innych owoców, takich jak maliny, jeżyny, jagody czy banany. Najprostszym sposobem na przygotowanie sorbetu jest rozdrabnianie mrożonych owoców w blenderze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z pora ze śmietaną
Następny przepis: Mleczne szyszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode