Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym
Pragniesz coś słodkiego na śniadanie czy deser? Oto idealny przepis dla ciebie – mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym. Zasłuchaj się w długie letnie poranki, kiedy smak sosu borówkowego miesza się ze słodkim truskawkowym sorbetem. Ta kompozycja smaków zaspokoi nawet największe łasuchy. Naleśniki okraszone bitą śmietaną doda im puszystości, a użycie świeżych owoców wzmocni ich aromat. To łatwe do przygotowania, a jednocześnie spektakularne danie, które stanie się gwiazdą twojego stołu podczas letnich śniadań, ale jest wystarczająco eleganckie, aby podać na specjalne okazje. Przygotuj się na kuszące połączenie borówek ze śmietaną z miękkimi, mlecznymi naleśnikami.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka tłustego
- 8-9 łyżek mąki pszennej
- proszek do pieczenia na koniec łyżeczki
- 1/2 – 1 łyżeczki cukru
- olej rzepakowy do smażenia
- borówki
- 3 szklanki mrożonych truskawek
- 2 łyżki drobnego cukru
- śmietana 18%
- cukier puder
Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym – jak zrobić?
-
1.
Jajka ubić tak, żeby wyraźnie zwiększyły swoją objętość. W dalszym ciągu ucierać i dodawać kolejno cukier, olej, mleko i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć naleśniki na patelni, na oleju rzepakowym, na złoty kolor. - Mrożone truskawki przełożyć do misy blendera. Dodać cukier i dokładnie rozdrobnić.
- Na talerzu ułożyć pokrojone, zwinięte w ruloniki naleśniki, albo fantazyjnie zwinięte w rożki. Dodać mrożone, rozdrobnione truskawki, borówki oraz śmietanę. Całość oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego.
Słowa kluczowe: borówki, śmietana
Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym – dodatkowe informacje
Można zrobić sorbet z innych owoców, takich jak maliny, jeżyny, jagody czy banany. Najprostszym sposobem na przygotowanie sorbetu jest rozdrabnianie mrożonych owoców w blenderze.