Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wyczarować niebiański deser, który zachwyci każdego łasucha? Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia to niezwykle prosty przepis, który nie wymaga użycia piekarnika. To doskonała propozycja dla zapracowanych cukierników, którzy nie chcą poświęcać całego dnia na pieczenie, ale pragną zaskoczyć swoją rodzinę lub przyjaciół wyjątkowym deserem. Ta słodka gratka to idealne połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego kajmaku i soczystych truskawek. Niezależnie od okazji, ten deser bez wątpienia stanie się prawdziwym hitem każdej domowej imprezy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Masa mleczna: 250 g mleka w proszku
- Pół szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła
- Masa kajmakowa: pół puszki kajmaku (200g)
- 500 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- Masa truskawkowa: 300g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- Ponadto: 200 g herbatników
Mleczne ciasto z kajmakiem i truskawkami bez pieczenia – jak zrobić?
- Masa mleczna: w gorącym mleku rozpuść cukry, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodając mleko w proszku i zimne mleko z cukrami (masa ma być dość gęsta). Dno formy do pieczenia (o śr.22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pierwszą warstwę herbatników. Na to wyłóż masę mleczną, wyrównaj. Ponownie wyłóż herbatniki.
- Masa kajmakowa: mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, pod koniec dodając kajmak. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuść lekko podgrzewając i wymieszaj z masą kajmakową. Wyłóż na herbatniki.
- Masa truskawkowa: truskawki zmiksuj, przełóż do garnuszka i zagotuj ze szklanką wody. Następnie dokładnie połącz z galaretką w proszku. Odstaw do lekkiego stężenia. Kiedy truskawki lekko stężeją wylej na herbatniki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
*słodkość ciasta regulujemy według własnego uznania