Miso ramen z kaczką

Miso ramen z kaczką

Miso ramen z kaczką to nie tylko dające satysfakcję połączenie tradycyjnych japońskich smaków, ale także sposób na kulinarną podróż do serca Kraju Kwitnącej Wiśni. Miso ramen to wersja popularnej zupy, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie, a dodatek mięsa z kaczki dodaje jej głębi i charakterystycznego smaku. Wykwintne, bogate w białko kacze mięso doskonale kontrastuje z delikatnym, lekko słonym smakiem miso. Wkrótce przekonasz się, że ten przepis to coś więcej niż zwykłe danie – to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaspokoi nawet najbardziej wymagających miłośników kuchni azjatyckiej.

Składniki:

  • około 800 g wołowiny z kością (może być tylko kość wołowa)
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • około 130 g boczniaków
  • garść młodych liści szpinaku
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 filety z piersi kaczki
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • 300 g makaronu ramen

Miso ramen z kaczką – jak zrobić?

  1. Filety z piersi kaczki umyć, osuszyć i ponacinąć po skosie. Umieścić w salaterce i dodać 2 łyżki sosu sojowego. Pomasować mięso. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ułożyć filety skórą do dołu na zimnej patelni zaczynając podgrzewać. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Tłuszcz wytopi się ze skóry. Obrócić kilka razy mięso.
  2. Mięso wołowe umyte i oczyszczone umieścić w garnku i nalać około 2 litry wody. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Bez soli.
  3. Wywar przecedzić i do wywaru dodać drobno pokrojoną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Dodać pastę miso i sos sojowy. Dokładnie pomieszać, żeby pasta się rozprowadziła. Zagotować.
  4. Dodać umyte, oczyszczone boczniaki. Gotować 3 minuty. Dodać garść młodych liści szpinaku i tylko zagotować. Szpinak nie powinien być rozgotowany. Dodać soli do smaku jeśli jest taka potrzeba.
  5. Makaron Ramen ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  6. Do miseczki nałożyć sporą porcję makaronu. Nalać zupy tyle, żeby makaron nie był przykryty. Na wierzchu ułożyć pokrojoną kaczkę, przekrojone jajko. Całość posypać pokrojoną dymką ze szczypiorem.
  7. Zupa najlepsza jest gorąca.
  8. Smacznego.

Miso ramen z kaczką – dodatkowe informacje

Ugotowane mięso wołowe można przeznaczyć na pasztet, albo pierogi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ
Następny przepis: Mistrzowski tort na Euro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode