Miodowy kurczak z grilla

Miodowy kurczak z grilla

Czy myśląc o grillowaniu, widzisz jedynie karkówki i kiełbaski? Nic bardziej mylnego! Grill to o wiele więcej – pyszne warzywa, ryby, a także kurczak z wyjątkowym sosem. Miodowy kurczak z grilla, który będzie połączeniem słodkiego i pikantnego smaku, zagwarantuje zaskoczenie na podniebieniu i zachwyt gości. Jest to idealny przepis na letnie spotkanie na świeżym powietrzu, a także jako alternatywa dla cięższych mięsnych potraw. Zapewniam Cię, że ten kurczak w miodzie na grilla stanie się Twoim niekwestionowanym hitem sezonu letniego. Trudno mu się oprzeć, a jego spożycie kończy się zawsze na czystym talerzu.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz

Miodowy kurczak z grilla – jak zrobić?

  1. Udka z kurczaka przekrawam na pół. Przekładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet winny, oliwę, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię, paprykę i roztopiony i wystudzony miód. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam pod przykryciem na dobę do lodówki.
  2. Na drugi dzień mięso wykładam z marynaty na ruszcie grilla i grilluję około 25 minut.
  3. Podaję z sosem tzatziki.

Słowa kluczowe: kurczak w miodzie na grilla

Miodowy kurczak z grilla – dodatkowe informacje

Ocet winny daje kruchość mięsa, więc polecam dodawać go do marynaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodowy kurczak w sezamie z brokułami
Następny przepis: Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode