Miodowy kurczak z grilla
Czy myśląc o grillowaniu, widzisz jedynie karkówki i kiełbaski? Nic bardziej mylnego! Grill to o wiele więcej – pyszne warzywa, ryby, a także kurczak z wyjątkowym sosem. Miodowy kurczak z grilla, który będzie połączeniem słodkiego i pikantnego smaku, zagwarantuje zaskoczenie na podniebieniu i zachwyt gości. Jest to idealny przepis na letnie spotkanie na świeżym powietrzu, a także jako alternatywa dla cięższych mięsnych potraw. Zapewniam Cię, że ten kurczak w miodzie na grilla stanie się Twoim niekwestionowanym hitem sezonu letniego. Trudno mu się oprzeć, a jego spożycie kończy się zawsze na czystym talerzu.
admin
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 skrzydełka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 szklanki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- pieprz
Miodowy kurczak z grilla – jak zrobić?
- Udka z kurczaka przekrawam na pół. Przekładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet winny, oliwę, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię, paprykę i roztopiony i wystudzony miód. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam pod przykryciem na dobę do lodówki.
- Na drugi dzień mięso wykładam z marynaty na ruszcie grilla i grilluję około 25 minut.
- Podaję z sosem tzatziki.
Słowa kluczowe: kurczak w miodzie na grilla
Miodowy kurczak z grilla – dodatkowe informacje
Ocet winny daje kruchość mięsa, więc polecam dodawać go do marynaty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodowy kurczak w sezamie z brokułami
Następny przepis: Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny