Miodowo orzechowe kruche ciastka
Miodowo orzechowe kruche ciastka to wyjątkowe połączenie smaku orzechów z nutą słodkiego miodu. Kruche ciasto stanowi pyszne tło dla tej słodko-orzechowej symfonii, której sekret tkwi w starannie dobranych składnikach. Ciasteczka miodowo orzechowe idealnie wpisują się w atmosferę jesienno-zimowych dni, kruchego, złocistego ciasta i mocnego aromatu orzechów. Oryginalne ciastka orzechowe z miodem to doskonała propozycja dla osób ceniących wyrafinowane smaki. Te ciasteczka miodowe z orzechami zawojowały serca wielu łasuchów na całym świecie. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdą podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
- 2,5 szklanki mąki tortowej + do podsypania
- Sól do smaku
- 1 żółtko
- 1 szklanka podwójnie zmielonych orzechów włoskich
- 2 kopiaste łyżki miodu wielokwiatowego
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- Dodatkowo:
- Cukier trzcinowy
- 2 łyżki płynnego miodu
- Papier do pieczenia
Miodowo orzechowe kruche ciastka – jak zrobić?
- Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać orzechy, sól do smaku, cukier – wymieszać. Dodać żółtko, tłuszcz, posiekać składniki, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić w lodówce ciasto przez 2 godziny. Na stolnicę podsypać mąkę, wyłożyć ciasto, położyć papier do pieczenia, rozwałkować cienko ciasto (3-4 mm), dowolną foremką wycinać ciastka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 stopni. Schłodzone ciastka posmarować płynnym miodem, posypać cukrem trzcinowym, schłodzić.
Miodowo orzechowe kruche ciastka – dodatkowe informacje
1.ciasto jest bardzo tłuste, przy wałkowaniu należy dobrze stolnicę podsypać mąką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodownik z orzechami i karmelem
Następny przepis: Miodowy kurczak w sezamie z brokułami