Miodownik z orzechami i karmelem
Zapraszam do przygotowania wyjątkowego ciasta, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Miodownik z orzechami i karmelem to pyszność, która po prostu rozpływa się w ustach. Delikatne ciasto miodowe, które idealnie komponuje się z karmelową polewą i chrupiącymi orzechami. Wszystko to tworzy harmonijne połączenie, które sprawia, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka. Ten miodownik to doskonałe rozwiązanie na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne święta. Jeżeli uwielbiasz połączenie kruchego ciasta, słodkiego karmelu i chrupiących orzechów, ten przepis bez wątpienia spełni Twoje kulinarne oczekiwania.
admin
Składniki:
- Blaszka o wymiarach 25x35cm
- Ciasto miodowe:
- 50 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 15 dag miodu
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 2 łyżeczki sody
- Karmel orzechowy:
- 25 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych niesolonych
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek miodu
- Masa budyniowa:
- 300ml mleka
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 32g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 150g masła
- Dodatkowo:
- Puszka karmelu o ulubionym smaku
Miodownik z orzechami i karmelem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciasto miodowe: Stopić margarynę z miodem. Mąkę wymieszać z sodą. Jajka utrzeć z cukrami. Wszystko razem wymieszać i podzielić na 3 części. Piec osobno w takich samych blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, przez ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Na jeden placek nałożyć karmel orzechowy. -
2.
Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na jeden surowy placek. -
3.
Masa budyniowa: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. -
4.
Przełożenie ciasta: Pierwsze ciasto miodowe posmarować karmelem, przykryć go drugim ciastem miodowym. Wyłożyć masę budyniową, na którą należy wyłożyć ciasto miodowe z karmelem orzechowym, lekko dociskając go do masy. Przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień gdy blaty ciasta zmiękną i nawilgną.
Miodownik z orzechami i karmelem – dodatkowe informacje
Smak masy budyniowej można wzbogacić dodając 1 łyżkę sypkiej kawy cappuccino lub 40ml mocnej parzonej kawy łącznie z fusami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodownik z masą serową
Następny przepis: Miodowo orzechowe kruche ciastka