Miodownik z orzechami i karmelem

Miodownik z orzechami i karmelem

Zapraszam do przygotowania wyjątkowego ciasta, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Miodownik z orzechami i karmelem to pyszność, która po prostu rozpływa się w ustach. Delikatne ciasto miodowe, które idealnie komponuje się z karmelową polewą i chrupiącymi orzechami. Wszystko to tworzy harmonijne połączenie, które sprawia, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka. Ten miodownik to doskonałe rozwiązanie na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne święta. Jeżeli uwielbiasz połączenie kruchego ciasta, słodkiego karmelu i chrupiących orzechów, ten przepis bez wątpienia spełni Twoje kulinarne oczekiwania.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
  • Ciasto miodowe:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag miodu
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki sody
  • Karmel orzechowy:
  • 25 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek miodu
  • Masa budyniowa:
  • 300ml mleka
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 32g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • Dodatkowo:
  • Puszka karmelu o ulubionym smaku

Miodownik z orzechami i karmelem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Ciasto miodowe: Stopić margarynę z miodem. Mąkę wymieszać z sodą. Jajka utrzeć z cukrami. Wszystko razem wymieszać i podzielić na 3 części. Piec osobno w takich samych blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, przez ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Na jeden placek nałożyć karmel orzechowy.
  2. 2.
    Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na jeden surowy placek.
  3. 3.
    Masa budyniowa: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
  4. 4.
    Przełożenie ciasta: Pierwsze ciasto miodowe posmarować karmelem, przykryć go drugim ciastem miodowym. Wyłożyć masę budyniową, na którą należy wyłożyć ciasto miodowe z karmelem orzechowym, lekko dociskając go do masy. Przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień gdy blaty ciasta zmiękną i nawilgną.

Miodownik z orzechami i karmelem – dodatkowe informacje

Smak masy budyniowej można wzbogacić dodając 1 łyżkę sypkiej kawy cappuccino lub 40ml mocnej parzonej kawy łącznie z fusami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodownik z masą serową
Następny przepis: Miodowo orzechowe kruche ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode