Miodownik z masą serową
Miłośnicy intensywnych, słodkich smaków na pewno pokochają ten przepis na miodownik z masą serową. To ciasto jest idealną kombinacją miękkości miodowego spodu i lekkiej, puszystej masy serowej. Wyrazisty smak miodu idealnie komponuje się z subtelnością twarogu, a bogactwo tych dwóch składników tworzy niepowtarzalny duet. Miodownik z masą serową to doskonała propozycja na niedzielne popołudnie, rodzinne spotkanie czy też na prezent dla bliskich. Ciasto miodowe z serem to kusząca alternatywa dla tradycyjnych tortów czy ciast czekoladowych. Każdy kęs tego miodnika to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaszalej z tym przepisem i zaskocz swoich bliskich niecodziennym wypiekiem!
admin
Składniki:
- Ciasto miodowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/5 kostki margaryny
- 1,5 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki przyprawy korzennej
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki śmietany
- Masa serowa:
- 1 kg sera z wiadereczka
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki przyprawy do serników (z wanilią i skórką cytrynową)
- Polewa:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka żelatyny
- kolorowa posypka i siekane migdały do dekoracji
Miodownik z masą serową – jak zrobić?
- 1. Wszystkie składniki ciasta posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części i upiec w blaszkach (24x36cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Ostudzić.
- 2. Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając aż zacznie bulgotać. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera, dodać przyprawę. Podgrzewać, stale mieszając, aż masa będzie gęsta.
- 3. Placki miodowe przełożyć gorącą masą, odstawić do ostygnięcia. Polać polewą, udekorować.
- 4. Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. Polać ciasto.
Miodownik z masą serową – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodownik z masą orzechową i powidłami
Następny przepis: Miodownik z orzechami i karmelem