Miodownik z masą serową

Miodownik z masą serową

Miłośnicy intensywnych, słodkich smaków na pewno pokochają ten przepis na miodownik z masą serową. To ciasto jest idealną kombinacją miękkości miodowego spodu i lekkiej, puszystej masy serowej. Wyrazisty smak miodu idealnie komponuje się z subtelnością twarogu, a bogactwo tych dwóch składników tworzy niepowtarzalny duet. Miodownik z masą serową to doskonała propozycja na niedzielne popołudnie, rodzinne spotkanie czy też na prezent dla bliskich. Ciasto miodowe z serem to kusząca alternatywa dla tradycyjnych tortów czy ciast czekoladowych. Każdy kęs tego miodnika to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaszalej z tym przepisem i zaskocz swoich bliskich niecodziennym wypiekiem!

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/5 kostki margaryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki śmietany
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiadereczka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy do serników (z wanilią i skórką cytrynową)
  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • kolorowa posypka i siekane migdały do dekoracji

Miodownik z masą serową – jak zrobić?

  1. 1. Wszystkie składniki ciasta posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części i upiec w blaszkach (24x36cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Ostudzić.
  2. 2. Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając aż zacznie bulgotać. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera, dodać przyprawę. Podgrzewać, stale mieszając, aż masa będzie gęsta.
  3. 3. Placki miodowe przełożyć gorącą masą, odstawić do ostygnięcia. Polać polewą, udekorować.
  4. 4. Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. Polać ciasto.

Miodownik z masą serową – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodownik z masą orzechową i powidłami
Następny przepis: Miodownik z orzechami i karmelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode