Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem
Pragniemy zaprezentować wyjątkowy przepis na deser, który na pewno zachwyci każdego miłośnika słodkości – Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem. Jest to smakowite ciasto, które skojarzy Ci się ze słonecznym dniem i otuli od wewnątrz ciepłem. Idealny balans smaków między wilgotnym biszkoptem, kremowym budyniem i słodkim – choć niezbyt przesłodzonym – miodem tworzy unikalną harmonię. Ten miodownik jest również ciekawą propozycją na uroczystości, spotkania rodzinne czy przyjęcia. Proste składniki, które będziesz potrzebować, to m.in. miód, mąka, cukier, jajka i wanilia. Przekonaj się, że jest tak pyszny, jak brzmi!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Placki miodowe:
- 3 i pół szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 10 dag masła lub margaryny
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki miodu prawdziwego
- pół szklanki cukru
- 1 lekko kopiasta łyżeczka sody
- Krem budyniowy:
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
- Polewa:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- odrobina gorącej wody
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- dowolna cukrowa posypka
Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
-
Placki miodowe: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki: olej, jajka i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.
- Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
- Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
- Przekładanie: Pierwszy miodowy placek smarujemy połową kremu, kładziemy biszkopt, a na biszkopt rozsmarowujemy drugą część kremu, przykładamy drugim plackiem miodowym lekko dociskając, wierzch ciasta polewamy polewą. Gdy polewa zacznie zastygać posypujemy ją dowolną posypką, u mnie są to cukrowe perełki. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Miodownik z biszkoptem
Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem – Dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm na 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem
Następny przepis: Miodownik z masą grysikową