Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

Miodownik z budyniowo – orzechowym kremem

Przygotowując się do powitania gości, warto pomyśleć o słodkim deserze, który będzie wyglądał efektownie i smakował wybornie. Prezentowany miodownik z budyniowo-orzechowym kremem jest doskonałym wyborem na taką okazję. To przepis na ciasto, które łączy w sobie potrójną przyjemność miodu, orzechów i puszystego budyniu. Wytworny smak tego miodnika zaskoczy każdego, kto miał okazję go skosztować, a lekka orzechowa nuta na języku przełamie słodycz miodu. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie bądź na urodzinowy stół. Zdecydowanie warto spróbować!

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    1 jajko
    10 dag masła lub margaryny
    1 łyżka oleju
    4 łyżki mleka
    4 łyżki prawdziwego miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół szklanki cukru
  • Na krem budyniowo – orzechowy:
    25 dag masła lub margaryny
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
    pół szklanki cukru pudru
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    odrobina masła lub margaryny (do posmarowania tortownicy)
    pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Miodownik z budyniowo – orzechowym kremem – jak zrobić?

  1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.
  2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.
  3. Krem budyniowo – orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.
  4. Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.
  5. Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.
  6. Smacznego życzę.

Miodownik z budyniowo – orzechowym kremem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 20 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MIODOWNIK (ucierany)
Następny przepis: Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode