Miodownik z budyniowo – orzechowym kremem
Przygotowując się do powitania gości, warto pomyśleć o słodkim deserze, który będzie wyglądał efektownie i smakował wybornie. Prezentowany miodownik z budyniowo-orzechowym kremem jest doskonałym wyborem na taką okazję. To przepis na ciasto, które łączy w sobie potrójną przyjemność miodu, orzechów i puszystego budyniu. Wytworny smak tego miodnika zaskoczy każdego, kto miał okazję go skosztować, a lekka orzechowa nuta na języku przełamie słodycz miodu. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie bądź na urodzinowy stół. Zdecydowanie warto spróbować!
admin
Składniki:
- Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka oleju
4 łyżki mleka
4 łyżki prawdziwego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru - Na krem budyniowo – orzechowy:
25 dag masła lub margaryny
500 ml mleka
2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina masła lub margaryny (do posmarowania tortownicy)
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Miodownik z budyniowo – orzechowym kremem – jak zrobić?
- Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.
- Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.
- Krem budyniowo – orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.
- Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.
- Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.
- Smacznego życzę.
Miodownik z budyniowo – orzechowym kremem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MIODOWNIK (ucierany)
Następny przepis: Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem