Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem

Miodownik – ciasto z orzechami i karmelem

Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe ciasto? Spośród wielu wspaniałych wypieków, Miodownik – ciasto z orzechami i karmelem, stanowi prawdziwą gratkę dla każdego łasucha. Któż bowiem mógłby oprzeć się połączeniu kruchego, miodowego spodu, chrupiących orzechów włoskich i słodkiego, aromatycznego karmelu? Ten niepowtarzalny mariaż smaków sprawia, że ciasto to idealnie sprawdza się zarówno na codzienność, jak i podczas specjalnych okazji. Warto więc zabrać się za jego przygotowanie, niezależnie od okazji, by zaskoczyć swoich bliskich niekończącym się komplementem smaków. Z pewnością ciasto orzechowe z karmelem oczaruje każdego!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 kg margaryny
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • Masa orzechowa z karmelem:
  • Składniki: 30dkg orzechów
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • krem karpatka w 5 minut

Miodownik – ciasto z orzechami i karmelem – jak zrobić?

  1. Ze składników: 1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1/2 kg margaryny, 2 łyżki miodu sztucznego zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor 2 z 3 części w temperaturze około 200°C.
  2. Masa orzechowa z karmelem:

    Składniki: 30dkg orzechów, 2 łyżki wody, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki sztucznego miodu.

    Wszystkie wymienione składniki wkładamy do garnuszka, zagotowujemy „masę” ciągle przy tym mieszając. Gotujemy około 10 minut.

    Wykładamy tę masę na 3 część ciasta, pieczemy na złoty k color w temperaturze około 200°C.

  3. Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki.

Miodownik – ciasto z orzechami i karmelem – dodatkowe informacje

Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 wcześniej;) co przy świętach może być niezwykle przydatne:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodowe z roladkami z kruchego ciasta
Następny przepis: Miodownik, медовик, medovik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode