Miodowe z roladkami z kruchego ciasta

Miodowe z roladkami z kruchego ciasta

Miodowe roladki z kruchego ciasta to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Ich słodkość pochodzi od naturalnego miodu, który dodaje dessertowi wyrafinowania i delikatnego aromatu, a kruche ciasto doskonale dopełnia całość. Te roladki będą fantastyczną ozdobą każdej rodzinnego spotkania, zarówno na urodzinach, imieninach czy podczas świątecznych zebrania. Są nie tylko niezwykle atrakcyjne wizualnie, ale przede wszystkim przepyszne. Miodowe roladki z kruchego ciasta zaskoczą niejedną osobę swoim smakiem. Na pewno zadowolą wielbicieli słodkości, a miłośnicy pieczenia pokochają ten przepis za prostotę wykonania i szybkość przygotowania.

Składniki:

  • Rozmiar blachy:24×36
  • Ciasto miodowe
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • ½ kostki margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • Ciasto na rolady:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ½ kostki margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoik(375 ml) dżemu z czarnej porzeczki
  • ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich.
  • Krem:
  • 1 opakowanie kremu karpatka
  • 1 margaryna Kasia – 250 gram
  • ½ l mleka
  • Dodatkowo 2 kolorowe galaretki np. czerwona i zielona.

Miodowe z roladkami z kruchego ciasta – jak zrobić?

  1. Ciasto miodowe-Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować. Wyłożyć na natłuszczoną blachę i upiec na złoty kolor w temp. około 180 stopni. Czas pieczenia około 20 minut.
  2. Ciasto na rolady-Zagnieść wszystkie składniki, podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce około ½ godziny. Blachę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto na rolady rozwałkować na cienkie placki, podsypać dobrze mąką, gdyż ciasto jest tłuste. Na każdym placku rozsmarować dżem i posypać grubo mielonymi orzechami. Zwinąć w rolady, ułożyć na blaszce i upiec na złoty kolor w temp. około 180 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.
  3. Krem-Krem ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzony zmiksować z margaryną na puszystą masę.
  4. Przełożenie-1 placek miodowy wyłożyć na spód blachy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, posmarować 1/3 masy karpatkowej. Na masę układamy 2 roladki kruche po brzegach, dociskamy. W środek wlewamy gęstniejącą galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie smarujemy 1/3 kremu i układamy pokrojoną w paski 3 roladkę, zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy znów w chłodne miejsce. Po zastygnięciu smarujemy 1/3 kremu i układamy na wierzch drugi placek miodowy. Całość dociskamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Wierzch ciasta posypujemy grubo cukrem pudrem.

Miodowe z roladkami z kruchego ciasta – dodatkowe informacje

Wierzch ciasta można udekorować kawałkami włoskich orzechów ugotowanych w 2 łyżkach miodu, masła i wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodowe pierniczki
Następny przepis: Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode