Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Pierniczki miodowe to aromatyczne, korzenne ciasteczka, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska i magią świąt Bożego Narodzenia. Ich delikatny smak i chrupkość pobudzają kubki smakowe, a unikalna tekstura rozpieszcza podniebienie. Co ważne, do ich wykonania potrzebujemy kilku składników, które z łatwością znajdziemy w domowej spiżarni. Ponadto, pierniczki miodowe swoją popularność zawdzięczają prostocie wykonania i wielofunkcyjności – mogą służyć jako smaczny deser, prezent dla najbliższych, a nawet jako ozdoba choinkowa. Nic więc dziwnego, że w wielu domach to właśnie one pełnią rolę kulinarnego symbolu bożonarodzeniowego czasu.

Składniki:

  • 75 g masła lub margaryny
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 500 g mąki
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • kilka goździków
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Miodowe pierniczki – jak zrobić?

  1. W rondlu topimy margarynę, dodajemy miód i cukier, rozpuszczamy na jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wlewamy do miski.
    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem i sproszkowanymi goździkami, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy do masy miodowej. Zagniatamy na jednolitą masę, formujemy kulę lub wałek, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na ok. 2-3 godziny.
  2. Ciasto dzielimy na porcje, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm na oprószonym mąką blacie.
    Za pomocą foremek wycinamy pierniczki (jeżeli chcesz ozdobić pierniczkami choinkę, zrób w części z nich dziurkę za pomocą patyczka do szaszłyków).
    Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st.C, aż będą złocisto brązowe.
    Upieczone i ostudzone pierniczki odstawiamy na 2-3 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suche i chłodne miejsce by skruszały.

Miodowe pierniczki – dodatkowe informacje

Do dekoracji pierniczków można wykorzystać lukier (także ten kolorowy), polewę czekoladową, skórkę pomarańczową, orzechy i migdały, wiórki kokosowe oraz draże, lentilki, a nawet żelki. Ozdobione pierniczki świetnie wyglądają na choince lub jako dodatek do prezentu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodowa stefanka
Następny przepis: Miodowe z roladkami z kruchego ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode