Miodowe pierniczki
Pierniczki miodowe to aromatyczne, korzenne ciasteczka, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska i magią świąt Bożego Narodzenia. Ich delikatny smak i chrupkość pobudzają kubki smakowe, a unikalna tekstura rozpieszcza podniebienie. Co ważne, do ich wykonania potrzebujemy kilku składników, które z łatwością znajdziemy w domowej spiżarni. Ponadto, pierniczki miodowe swoją popularność zawdzięczają prostocie wykonania i wielofunkcyjności – mogą służyć jako smaczny deser, prezent dla najbliższych, a nawet jako ozdoba choinkowa. Nic więc dziwnego, że w wielu domach to właśnie one pełnią rolę kulinarnego symbolu bożonarodzeniowego czasu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 75 g masła lub margaryny
- 250 g miodu
- 125 g cukru
- 500 g mąki
- opakowanie przyprawy do piernika
- kilka goździków
- szczypta imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miodowe pierniczki – jak zrobić?
-
W rondlu topimy margarynę, dodajemy miód i cukier, rozpuszczamy na jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wlewamy do miski.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem i sproszkowanymi goździkami, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy do masy miodowej. Zagniatamy na jednolitą masę, formujemy kulę lub wałek, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na ok. 2-3 godziny. -
Ciasto dzielimy na porcje, każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm na oprószonym mąką blacie.
Za pomocą foremek wycinamy pierniczki (jeżeli chcesz ozdobić pierniczkami choinkę, zrób w części z nich dziurkę za pomocą patyczka do szaszłyków).
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st.C, aż będą złocisto brązowe.
Upieczone i ostudzone pierniczki odstawiamy na 2-3 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suche i chłodne miejsce by skruszały.
Miodowe pierniczki – dodatkowe informacje
Do dekoracji pierniczków można wykorzystać lukier (także ten kolorowy), polewę czekoladową, skórkę pomarańczową, orzechy i migdały, wiórki kokosowe oraz draże, lentilki, a nawet żelki. Ozdobione pierniczki świetnie wyglądają na choince lub jako dodatek do prezentu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodowa stefanka
Następny przepis: Miodowe z roladkami z kruchego ciasta