MIODOWE CIASTO Z JABŁKAMI I POLEWĄ ORZECHOWĄ
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 dag masła/margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 250 g cukru pudru
- 2-4 łyżki gęstej śmietany
- Krem budyniowy:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
- Polewa orzechowa:
- 18 dag posiekanych orzechów
- 18 dag cukru kryształu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 15 dag masła
Miodowe ciasto z jabłkami i polewą orzechową – jak zrobić?
-
Ciasto:
Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier oraz pozostałe składniki, wszystko wysiekać nożem. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem (23/35 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
-
Krem budyniowy:
Z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki, do której dodać mąkę i żółtka, dokładnie rozmieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane żółtka z mąką i ugotować budyń. Przykryć folią i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu, ucierać na gładką masę.
-
Jabłka:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarku o grubych oczkach i przełożyć do rondla. Dusić na patelni przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wymieszać z jabłkami.
-
Polewa orzechowa:
Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.
-
Przełożenie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą orzechową.
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto miodowe z jabłkami najlepsze jest na 2 lub 3 dzień, kiedy placki dobrze nawilgną. Można je również polać polewą orzechową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodowa karkówka pieczona w keczupie.
Następny przepis: Miodowe królicze udka