MIODOWE CIASTO Z JABŁKAMI I POLEWĄ ORZECHOWĄ

MIODOWE CIASTO Z JABŁKAMI I POLEWĄ ORZECHOWĄ

Moja propozycja na dzisiaj to słodka, pocieszająca rewelacja, idealna na chłodne, jesienne wieczory: miodowe ciasto z jabłkami i polewą orzechową. To ciasto to połączenie intensywnego smaku miodu z kwasowością jabłek i łagodnością orzechów. Elastyczne, wilgotne ciasto miodowe pięknie łączy się z karmelizowanymi na słodko jabłkami, a chrupiąca polewa orzechowa dodaje całemu deserowi wyrafinowanego charakteru. Królują tu jesienne smaki, które sprawią, że poczujesz się, jakbyś właśnie usiadł przy ognisku, owinięty ciepłym kocem. Ten wspaniały deser z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 10 dag masła/margaryny
    • 4 łyżki płynnego miodu
    • 2 płaskie łyżeczki sody
    • 250 g cukru pudru
    • 2-4 łyżki gęstej śmietany
  • Krem budyniowy:
    • 1/2 litra mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 żółtka
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Masa jabłkowa:
    • 1 kg jabłek
    • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
  • Polewa orzechowa:
    • 18 dag posiekanych orzechów
    • 18 dag cukru kryształu
    • 3 łyżki mleka
    • 3 łyżki miodu
    • 15 dag masła

Miodowe ciasto z jabłkami i polewą orzechową – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier oraz pozostałe składniki, wszystko wysiekać nożem. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem (23/35 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.

  2. Krem budyniowy:

    Z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki, do której dodać mąkę i żółtka, dokładnie rozmieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane żółtka z mąką i ugotować budyń. Przykryć folią i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu, ucierać na gładką masę.

  3. Jabłka:

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarku o grubych oczkach i przełożyć do rondla. Dusić na patelni przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wymieszać z jabłkami.

  4. Polewa orzechowa:

    Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.

  5. Przełożenie ciasta:

    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą orzechową.

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto miodowe z jabłkami najlepsze jest na 2 lub 3 dzień, kiedy placki dobrze nawilgną. Można je również polać polewą orzechową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodowa karkówka pieczona w keczupie.
Następny przepis: Miodowe królicze udka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode