Miodek majowy
Miodek majowy to wyjątkowy napój, który niesie za sobą nutę wiosennej świeżości. To prawdziwe dobro natury, które czerpie swoją moc z mniszka lekarskiego, rośliny o wyjątkowym działaniu zdrowotnym. Miodek majowy jest bliskim krewnym tradycyjnego miodku tureckiego, a jego przepis na stałe wpisał się w kulinarną tradycję wielu domów. Nie tylko doskonale smakuje, ale także wzmacnia organizm i przeciwdziała wielu dolegliwościom. Właśnie dlatego warto poznać sekret tej wyjątkowej, miodowej mikstury i przygotować ją we własnym domu. Bez względu na to, czy jesteś smakoszem miodów, czy po prostu szukasz naturalnych sposobów na wzmocnienie zdrowia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 kwiatów mniszka lekarskiego (ładnych, rozwiniętych, zbieranych przed południem)
- 1 cytryna (opcjonalnie)
- 1 litr wody
- 1 kilogram cukru
Miodek majowy – jak zrobić?
- Zebrane kwiaty rozłożyć na jasnym papierze, materiale na ok 30 minut, żeby uciekły z nich wszyscy niepożądani lokatorzy. Następnie kwiaty opłukać, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować 15 – 20 minut (10 minut przed końcem można dodać wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę). Przykryć pokrywką i odstawić na 24 godziny.
- Po upływie 24 godzin wywar przelać przez sitko i odcisnąć wodę z kwiatów. Do wywaru wsypać cukier zagotować. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.
- Przelać do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków, zakręcić odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia.
Miodek majowy – dodatkowe informacje
Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.