Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej
Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej są świetnym pomysłem na słodki podwieczorek. To przepis, który z pewnością docenią wszyscy miłośnicy nietuzinkowych smaków w kuchni. Ciasteczka kukurydziane z miodem to połączenie, które od razu kojarzy się z ciepłem i domowym pieczeniem. Właściwości prozdrowotne mąki kukurydzianej i miodu zdobyły uznanie wielu dietetyków. Minipółksiężyce to ciasteczka na każdą okazję – są proste do przyrządzenia i zaskakują swoim wyglądem. Składniki na nie są łatwo dostępne i niezbyt drogie, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet początkującym cukiernikom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej o pojemności 300 ml
- 150 ml drobnego cukru do wypieków
- 20 dag masła
- 120 ml letniej, przegotowanej wody
- Papier do pieczenia
- Do dekoracji:
- 2 płaskie łyżki jasnego miodu
- Cukier trzcinowy
- Dowolny dżem
Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej – jak zrobić?
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, masło, wodę, posiekać składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 8 kawałków, uformować wałeczki, pociąć na 5 cm kawałki, uformować księżyce, końce lekko spłaszczyć.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, umieścić ciasteczka. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, wstawić ciastka, piec w tej temp. przez 30 minut.
- Wystudzone ciastka posmarować płynnym miodem, zanurzyć w cukrze trzcinowym.
- Można ciasteczka posmarować na grzbiecie dowolnym dżemem i posypać cukrem.
Słowa kluczowe: ciasteczka kukurydziane z miodem
Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej – dodatkowe informacje
1. Ciasteczka kukurydziane z miodem najlepiej smakują na następny dzień po wykonaniu, są lekko nawilgnięte miodem.