Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej

Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej

Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej są świetnym pomysłem na słodki podwieczorek. To przepis, który z pewnością docenią wszyscy miłośnicy nietuzinkowych smaków w kuchni. Ciasteczka kukurydziane z miodem to połączenie, które od razu kojarzy się z ciepłem i domowym pieczeniem. Właściwości prozdrowotne mąki kukurydzianej i miodu zdobyły uznanie wielu dietetyków. Minipółksiężyce to ciasteczka na każdą okazję – są proste do przyrządzenia i zaskakują swoim wyglądem. Składniki na nie są łatwo dostępne i niezbyt drogie, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet początkującym cukiernikom.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej o pojemności 300 ml
  • 150 ml drobnego cukru do wypieków
  • 20 dag masła
  • 120 ml letniej, przegotowanej wody
  • Papier do pieczenia
  • Do dekoracji:
  • 2 płaskie łyżki jasnego miodu
  • Cukier trzcinowy
  • Dowolny dżem

Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej – jak zrobić?

  1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, masło, wodę, posiekać składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 8 kawałków, uformować wałeczki, pociąć na 5 cm kawałki, uformować księżyce, końce lekko spłaszczyć.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, umieścić ciasteczka. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, wstawić ciastka, piec w tej temp. przez 30 minut.
  3. Wystudzone ciastka posmarować płynnym miodem, zanurzyć w cukrze trzcinowym.
  4. Można ciasteczka posmarować na grzbiecie dowolnym dżemem i posypać cukrem.

Słowa kluczowe: ciasteczka kukurydziane z miodem

Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej – dodatkowe informacje

1. Ciasteczka kukurydziane z miodem najlepiej smakują na następny dzień po wykonaniu, są lekko nawilgnięte miodem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini pizzerki
Następny przepis: Mini roladki z tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode