Mini torcik dla dzieci
Czas na coś wyjątkowo słodkiego dla najmłodszych – mini torciki idealne na wszelkie dziecięce okazje! Ten przepis zostanie z pewnością zapisany w waszych rodzinnych książkach kulinarnych jako niezawodny sposób na uśmiech na twarzach dzieci. Maleńkie, pełne smaku i kolorów torciki to nie tylko smakowity deser, ale również świetna okazja do spędzenia czasu w kuchni z najmłodszymi. To propozycja zarówno dla smakoszy nieprzypadających łatwo na słodki urok ciast, jak i tych, którzy kochają wszelkie słodkości. Podczas przygotowywania ich wszyscy mogą dodać do ciasta swoje ulubione dodatki, tworząc prawdziwe małe dzieła sztuki cukierniczej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 opakowania budyniu czekoladowego
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 330ml kremówki 30%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 250g mascarpone
- Dodatkowo:
- dżem z porzeczkowy
- owoce: banany, maliny, jagody, winogrona itp.
Mini torcik dla dzieci – jak zrobić?
- 1.
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
- 2.
Krem:
Kremówkę wymieszać mikserem z mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania konsystencji kremu.
- 3.
Wykonanie całości:
Ciasto przekroić na trzy części. Przekładać je dżemem, kremówką, owocami. Dowolnie udekorować.
Słowa kluczowe: torcik dla dzieci
Mini torcik dla dzieci – dodatkowe informacje
Składniki na krótką blaszkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mini serniczki z powidłami
Następny przepis: MINI TORTILLE Z SEREM I SZYNKĄ