Mini serniczki na zimno z karmelem

Mini serniczki na zimno z karmelem

Mini serniczki na zimno z karmelem to delikatny deser, który smakuje równie dobrze, jak wygląda. Kremowy sernik na kruchym spodzie, ozdobiony smakowitym sosem karmelowym, to połączenie, które ucieszy każde podniebienie. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania, a przygotowanie tych małych słodkości wymaga jedynie kilku podstawowych składników. Odważne, aczkolwiek subtelnego smaku, mini serniczki na zimno z karmelem są doskonałym wyborem na letni deser i nie tylko. Dzięki swoim rozmiarom, są idealnym rozwiązaniem na każdą okazję — od rodzinnych uroczystości po przyjęcia ze znajomymi.

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 8 dużych biszkoptów
  • 250 ml śmietany słodkiej 30%
  • śmietan-fix
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki rozpuszczalnego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g masy kajmakowej

Mini serniczki na zimno z karmelem – jak zrobić?

  1. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać do niego ubitą śmietanę i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wlać rozpuszczone kakao i żelatynę, dobrze zmiksować. Całość nakładać za pomocą łyżek do 6-8 szklanek (po około 3 łyżki do każdej). W środek każdej masy wcisnąć mały kieliszek, tak by nie dotykał dna szklanki. Wszystkie schłodzić do stężenia (około 1 godzinę).
  2. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić ponownie w niewielkiej ilości wody. Lekko przestudzoną wlać do drugiej części masy, dobrze zmiksować. Masę kajmakową wymieszać z 4 łyżkami mleka (dzięki temu masa będzie płynniejsza).
  3. Schłodzone serniczki wyjąc z lodówki. Do kieliszków nalać trochę gorącej wody (ułatwi to wyciąganie kieliszków) Delikatnie wyciągamy kieliszki z masy serowej.
  4. Powstały środek zapełnić masą kajmakową.
  5. Na masę wyłożyć białą część sernikową.
  6. Na górę ułożyć biszkopt. Wszystkie szklanki z mini serniczkami włożyć do lodówki i chłodzić do stężenia (około 1 godzinę).
  7. Stężałe serniczki wyjąć, a następnie (razem z szklanką) umieścić na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu, powinny bez problemu wysunąć się z szklanki. Odwrócić szklankę do góry dnem, postukać kilka razy, aż serniczek spadnie. Tak samo postąpić z pozostałymi. Schłodzić 30 minut. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi około 6-8 serniczków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini roladki z tortilli
Następny przepis: Mini serniczki z brzoskwiniami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode