Mini pierogi z dżemem

Mini pierogi z dżemem

Mini pierogi z dżemem to idealne rozwiązanie na słodki, ciepły i domowy deser. Te małe kieszonki pełne lepkiego, słodkiego dżemu są prawdziwą uczta dla podniebienia. Są proste do przygotowania, a do wyboru jest wiele różnych smaków dżemów, dzięki czemu można dostosować przepis do własnych upodobań. Są nie tylko pyszne, ale również urocze, dzięki swojemu małemu rozmiarowi. To doskonałe danie na różnego rodzaju imprezy, bądź dla dzieci lub jako przekąska do porannej kawy. Wybieranie ulubionego dżemu do tego przepisu, to wspaniała okazja by dodać osobistego akcentu.

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • półtorej szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy

Mini pierogi z dżemem – jak zrobić?

  1. Mieszamy mąkę, wodę i sól.
  2. Sypiemy na stół trochę mąki.
  3. Rozwałkowujemy na nim ciasto.
  4. Przykładamy do nich kieliszek i wycinamy kółeczka.
  5. Na kółeczka kładziemy trochę dżemu.
  6. Składamy, aby wyszedł kształt pierogów.
  7. Do rondla wlewamy wodę, czekamy aż się zagotuje.
  8. Wkładamy do rondla pierogi i gotujemy przez około 5 minut.
  9. Wyciągamy, wkładamy do sitka aby woda wyleciała.
  10. Pierogi wykładamy na talerz i czekamy aż ostygną.

Mini pierogi z dżemem – dodatkowe informacje

Zamiast dżemu możemy dać serek homogenizowany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini pizze z ciasta francuskiego
Następny przepis: Mini pizza z farszem warzywnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode