Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Krzykliwe stoiska na karnawałowych jarmarkach często kuszą aromatycznymi pączkami serowymi, które rozpływają się w ustach. Dzięki naszemu przepisowi, te maleńkie, słodkie kulki pełne serowego smaku możesz zrobić samodzielnie, w zaciszu swojej kuchni. Nasz przepis na Mini pączki serowe pochodzi z rodzinnej książki kucharskiej, sprawdzony i ukochany przez wiele pokoleń. Idealnie zbalansowany twarożek sprawia, że pączki są wilgotne i pyszne, a idealne małe rozmiary czynią je doskonałym przysmakiem na różne okazje. Szybkie i łatwe do zrobienia, te mini pączusie serowe na pewno skradną serca Twoich gości. Spróbuj naszego przepisu już dziś!

Składniki:

  • 500g tłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Mini pączki serowe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Mąkę przesiać z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Twaróg zemleć przez maszynkę, zmiksować z cukrami, dodając stopniowo żółtka oddzielone od białek. Masę twarogową przełożyć do mąki, dodać śmietanę i spirytus, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. (ciasto ma być klejące).

Mini pączki serowe – dodatkowe informacje

* ciasto jest klejące, należy moczyć ręce przed każdym formowaniem kulek
* im mniejsze kuleczki, tym większa pewność, że pączki wyjdą dopieczone w środku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini pączki serowe
Następny przepis: mini pączki bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode