Mini pączki serowe
Krzykliwe stoiska na karnawałowych jarmarkach często kuszą aromatycznymi pączkami serowymi, które rozpływają się w ustach. Dzięki naszemu przepisowi, te maleńkie, słodkie kulki pełne serowego smaku możesz zrobić samodzielnie, w zaciszu swojej kuchni. Nasz przepis na Mini pączki serowe pochodzi z rodzinnej książki kucharskiej, sprawdzony i ukochany przez wiele pokoleń. Idealnie zbalansowany twarożek sprawia, że pączki są wilgotne i pyszne, a idealne małe rozmiary czynią je doskonałym przysmakiem na różne okazje. Szybkie i łatwe do zrobienia, te mini pączusie serowe na pewno skradną serca Twoich gości. Spróbuj naszego przepisu już dziś!
admin
Składniki:
- 500g tłustego twarogu
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Mini pączki serowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mąkę przesiać z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Twaróg zemleć przez maszynkę, zmiksować z cukrami, dodając stopniowo żółtka oddzielone od białek. Masę twarogową przełożyć do mąki, dodać śmietanę i spirytus, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. (ciasto ma być klejące).
Mini pączki serowe – dodatkowe informacje
* ciasto jest klejące, należy moczyć ręce przed każdym formowaniem kulek
* im mniejsze kuleczki, tym większa pewność, że pączki wyjdą dopieczone w środku