Mini pączki bez drożdży
Czy skojarzenia z tłustym czwartkiem przywodzą Ci na myśl smakowite pączki, których nie można przestać jeść? Zaproponuję Ci prosty przepis na pączki bez drożdży, abyś mógł cieszyć się tym karnawałowym przysmakiem bez obciążania swojego układu pokarmowego. Mini pączki, które za chwilę przygotujesz, są nie tylko zdrowsze, ale także o wiele prostsze i szybsze w produkcji. To idealny przepis dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu, a chcą spróbować własnoręcznie przyrządzonego tradycyjnego przysmaku. Ta wariacja na temat klasycznego przepisu okaże się strzałem w dziesiątkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 18 małych pączków:
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego
- 100 g gęstej śmietany
- 3-4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki sody
- ok 0,7 l oleju do smażenia
- ulubiona konfitura do nadziewania
- cukier puder do posypania
Mini pączki bez drożdży – jak zrobić?
- Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać.
- Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto.
- Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde.
- Z ciasta uformować małe kuleczki.
- Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką. Na końcu posypać cukrem pudrem.
Mini pączki bez drożdży – dodatkowe informacje
Pączki doskonale smakują także bez nadzienia, wtedy polecam dodanie do ciasta skórki cytrynowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mini mozzarella w zalewie ziołowej
Następny przepis: Mini pączki serowe