mini pączki bananowe
Czy jest coś lepszego niż domowe pączki? Oto przepis na mini pączki bananowe – małe, ale niesamowicie smakowite przysmaki, które stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Ten przepis to świetna okazja, żeby spożytkować dojrzałe banany, które doda naszym pączkom niezrównanej słodyczy. Przygotowanie mini pączków bananowych to przede wszystkim świetna zabawa. Ich niewielki rozmiar sprawia, że są one niezwykle urocze, a zarazem łatwe do jedzenia dla osób w każdym wieku. Z radością zaskoczą one nie tylko miłośników pączków, ale i każdego, kto ceni sobie słodki, domowy wypiek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gramów pulpy bananowej (około 2,5 średnich bananów)
- 1 jajo
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną lub ryżową)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cukru (możemy użyć brązowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 łyżki spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania
Mini pączki bananowe – jak zrobić?
- Zmiksowane owoce ucieramy z solą, jajem, cukrami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia do dokładnego połączenia składników. Na rozgrzany olej kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki stołowej, smażymy na złoto z obu stron. Aby ciasto lepiej odchodziło od łyżki, możemy ją zmoczyć w miseczce z olejem. Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
pączki bananowe – dodatkowe informacje
Banany powinny być średnio dojrzałe.