Mini drożdżówki z makiem

Mini drożdżówki z makiem

Mini drożdżówki z makiem to kwintesencja dzieciństwa w formie małych, słodkich przekąsek. Rozpłyną się w ustach, a przygotowanie ich w domu dostarczy mnóstwo radości. Wyjątkowo puszyste, mięciutkie i aksamitne – to trzy określenia, które idealnie oddają ich charakter. Mak, który jest głównym składnikiem nadzienia, dodaje im orientalnego charakteru i sprawia, że smakują jak bajka o Ali Babie. Stanowią doskonałe uzupełnienie popołudniowej kawy lub herbaty, ale równie dobrze nadają się na mały, słodki poczęstunek. Przepis na te drożdżówki zadowoli zarówno miłośników tradycyjnego wypieku, jak i osoby szukające nowych smaków do odkrycia.

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 mililitrów (1 szklanka) ciepłego mleka
  • 40 gramów drożdży świeżych
  • 50 gramów masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500 gramów masy makowej na nadzienie
  • jajko do posmarowania
  • Lukier: 1 białko + 100 gramów cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny lub kropla aromatu

Mini drożdżówki z makiem – jak zrobić?

  1. Przesiać mąkę do miski i uformować w niej „dołek”. Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka ( do reszty mleka wrzucić masło i zamieszać, w ciepłym mleku masło rozpuści się ) i niewielką ilość mąki, wymieszać zaczyn w dołku i zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
  2. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto. Zostawić na 40- 60 minut do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia ).
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 40 x 30 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3-3,5 cm szerokości.
  4. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180° około 15 minut (zależy od piekarnika). Gdy bułki wystygną, można je polukrować. Białko wlewam do miski, dodaję cukier puder i rozkłócam widelcem aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru, dodaję sok lub aromat i jeszcze chwilę mieszam.

Mini drożdżówki z makiem – dodatkowe informacje

Lukier: Jeśli chcemy uzyskać lukier, za pomocą którego namalujemy na ciastkach drobne, skomplikowane wzorki, warto dodać do niego nieco więcej cukru nawet 200g i, opcjonalnie, ubijać za pomocą miksera, uzyskując gęsty, biały lukier.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini deser karmelowy
Następny przepis: Mini mozzarella w zalewie ziołowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode