Miętowe orzeźwinie – ciasto z masą miętową
Kiedy nadchodzi lato, zawsze szukamy sposobów na przetrwanie upału. „Miętowe Orzeźwienie” jest niezwykłym ciastem, które dzięki zastosowaniu miętkowej masy doskonale spełni się w tej roli. To ciasto to prawdziwa gratka dla miłosników połączenia smaku czekolady i mięty pod postacią przepysznego deseru. Jeżeli dodamy do tego wyjątkowy efekt wizualny, dostajemy przysmak, który zachwyci nie tylko nas, ale również naszych gości. To idealny deser na upalne dni, kiedy potrzebujemy orzeźwienia i delikatnej słodyczy. W składnikiach „śnieżka miętowe orzeźwienie” znajdziemy między innymi białą czekoladę, cukier pudar oraz liście mięty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO:
- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki
- 30 dag rozpuszczonej margaryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- MASA:
- 0,5 l śmietany 30%
- śnieżka w proszku
- 1 galaretka agrestowa
- 40 dag miętowych landrynek- mocnych
- 3 łyżeczki żelatyny
Miętowe orzeźwinie – ciasto z masą miętową – jak zrobić?
-
1.
CIASTO: Ubić jajka z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę, wsypać pozostałe składniki- wymieszać. Upiec 3 placki w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180-200 stopni. Piec 15-20 minut. Sprawdzić wykałaczką czy są upieczone, trzymać za długo w piekarniku, bo wyschnie. Zdjąć skórkę z góry. - MASA: Landrynki zalać na noc szklanką wrzątku. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. wody. Do ciepłej galaretki dodać rozpuszczoną w 3-4 łyżkach wody żelatynę. Ubić śmietanę ze śnieżką. Wlać wodę z landryn rozpuszczonych, dodać letnią galaretkę z żelatyną. Gęstniejącą masą przełożyć ciasto.
Miętowe orzeźwinie – dodatkowe informacje
Można także wierzch ozdobić masą lub polać polewą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mieszanka chińska z kurczakiem i ryżem ;)
Następny przepis: Migdałek