Mięsne kule jak kłębek włóczki
„Mięsne kule jak kłębek włóczki” to kreatywny sposób na podanie klasyki kulinarnej. Wyjątkowy przepis, w którym mięso armiażone do perfekcji jest pieczone w ciasteczku francuskim, to idealna propozycja dla osób szukających oryginalnych dań na specjalne okazje. Tworzenie tych małych kulinarnych dzieł sztuki będzie wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Unikalny design, niesamowity smak i aromat, który roztacza się po całym domu podczas pieczenia, sprawią, że nikt nie będzie mógł odmówić spróbowania tych wyjątkowych kulek mięsnych. Zapraszamy do przygotowania tej nietypowej i pysznej potrawy.
admin
Składniki:
- 60-70 dekagramów mielonej łopatki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki gęstej śmietany (lub 1 łyżka śmietany i 1 łyżka majonezu)
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna, pieprz ziołowy
- gotowe ciasto francuskie
- jajko do posmarowania kulek
Mięsne kule jak kłębek włóczki – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, wystudzić.
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać majonez, śmietanę, (jak kto woli jajko ale ja nie daję), bułkę tartą, usmażoną cebulę z marchewką, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10dkg farszu).
- Ciasto francuskie pociąć na cieniutkie paseczki.
- Paseczkami owinąć mięsne kulki. Całość posmarować jajkiem.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30- 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, należy więc piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego.
Mięsne kule – dodatkowe informacje
Mięsne kulki doskonale smakują na ciepło jak również na zimno z sosem czosnkowym. Farsz mięsny można przygotować według własnego sprawdzonego przepisu.