Mięsne kule jak kłębek włóczki

Mięsne kule jak kłębek włóczki

„Mięsne kule jak kłębek włóczki” to kreatywny sposób na podanie klasyki kulinarnej. Wyjątkowy przepis, w którym mięso armiażone do perfekcji jest pieczone w ciasteczku francuskim, to idealna propozycja dla osób szukających oryginalnych dań na specjalne okazje. Tworzenie tych małych kulinarnych dzieł sztuki będzie wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Unikalny design, niesamowity smak i aromat, który roztacza się po całym domu podczas pieczenia, sprawią, że nikt nie będzie mógł odmówić spróbowania tych wyjątkowych kulek mięsnych. Zapraszamy do przygotowania tej nietypowej i pysznej potrawy.

Składniki:

  • 60-70 dekagramów mielonej łopatki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki gęstej śmietany (lub 1 łyżka śmietany i 1 łyżka majonezu)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna, pieprz ziołowy
  • gotowe ciasto francuskie
  • jajko do posmarowania kulek

Mięsne kule jak kłębek włóczki – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, wystudzić.
  2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać majonez, śmietanę, (jak kto woli jajko ale ja nie daję), bułkę tartą, usmażoną cebulę z marchewką, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10dkg farszu).
  3. Ciasto francuskie pociąć na cieniutkie paseczki.
  4. Paseczkami owinąć mięsne kulki. Całość posmarować jajkiem.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30- 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, należy więc piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  6. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego.

Mięsne kule – dodatkowe informacje

Mięsne kulki doskonale smakują na ciepło jak również na zimno z sosem czosnkowym. Farsz mięsny można przygotować według własnego sprawdzonego przepisu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mięsna zapiekanka z warzywami
Następny przepis: Mięsny jeż

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode