Miękkie pierniki z lukrem królewskim
Pierniki są klasycznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka te mają niepowtarzalny aromat i smak, który przypomina dzieciństwo i domowe ciepło. Podany poniżej przepis na miękkie pierniki z lukrem królewskim jest łatwy do wykonania, niezależnie od Twojego doświadczenia w kuchni. Dzięki temu przepisowi, pierniki wyjdą aromatyczne, przyjemnie miękkie i świątecznie słodkie. Lukier królewski dodaje im eleganckiego wyglądu i podkreśla ich smak, sprawiając, że pierniczki stają się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Zadbaj o to, byś miał pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Macie ochotę na coś pysznego w świątecznym klimacie? Ten przepis jest dla Was!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Porcja na 40-50 pierników
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3-4 łyżki kakao
- Lukier królewski do ozdoby
- Składniki:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 białko
- + barwniki
- Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
- http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji
Miękkie pierniki z lukrem królewskim – jak zrobić?
- Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
- Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
- Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
- Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
- Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być.
- Przed lukrowaniem pierniki studzimy.
- Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.
Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.
Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
- Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
- Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników.
Miękkie pierniki z lukrem królewskim – dodatkowe informacje
Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem. Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miękkie pierniki drożdzowe
Następny przepis: MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA