Miękkie pierniki z lukrem królewskim

Miękkie pierniki z lukrem królewskim

Pierniki są klasycznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka te mają niepowtarzalny aromat i smak, który przypomina dzieciństwo i domowe ciepło. Podany poniżej przepis na miękkie pierniki z lukrem królewskim jest łatwy do wykonania, niezależnie od Twojego doświadczenia w kuchni. Dzięki temu przepisowi, pierniki wyjdą aromatyczne, przyjemnie miękkie i świątecznie słodkie. Lukier królewski dodaje im eleganckiego wyglądu i podkreśla ich smak, sprawiając, że pierniczki stają się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Zadbaj o to, byś miał pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Macie ochotę na coś pysznego w świątecznym klimacie? Ten przepis jest dla Was!

Składniki:

  • Porcja na 40-50 pierników
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki kakao
  • Lukier królewski do ozdoby
  • Składniki:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 białko
  • + barwniki
  • Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
  • http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

Miękkie pierniki z lukrem królewskim – jak zrobić?

  1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
  2. Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
  3. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  4. Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
  5. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być.
  6. Przed lukrowaniem pierniki studzimy.
  7. Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.

    Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.

    Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.

  8. Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
  9. Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników.

Miękkie pierniki z lukrem królewskim – dodatkowe informacje

Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem. Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miękkie pierniki drożdzowe
Następny przepis: MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode