Miękkie pierniczki glazurowane

Miękkie pierniczki glazurowane

Zbliżają się święta, a to oznacza, że czas na przygotowanie tradycyjnych smakołyków. Ten przepis na miękkie pierniczki glazurowane to prawdziwy skarb. Pierniczki są mięciutkie, o intensywnym smaku przypraw korzennych, a glazura dodaje im słodkości i jest idealnym polotem dla kreatywnych dekoracji. Sprawdzą się zarówno na wigilijnym stole, jako prezent dla bliskich, jak i po prostu jako pyszna przekąska przy filiżance gorącej herbaty lub kawy. Ciepłe przyprawy, miękka konsystencja i słodka glazura, to urok domowych pierników, które zawsze smakują wyjątkowo.

Składniki:

  • Składniki pierniczki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao (ja dałam kopiastą łyżkę)
  • 2 łyżki przyprawy do pierników (ja dałam 1 łyżkę)
  • 2 szklanki mąki
  • 150g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczka sody
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • Składniki lukier:
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Miękkie pierniczki glazurowane – jak zrobić?

  1. Do miski wlej śmietanę. Wsyp cukier, sodę oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wsyp kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Zmiksuj wszystko. Ciasto powinno być klejące. Dłonie zamocz w zimnej wodzie i uformuj kulki w wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 15 minut.
  2. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Gorące pierniczki polukruj. Pozostaw do ostygnięcia.

Miękkie pierniczki glazurowane – dodatkowe informacje

Pierniczki możesz włożyć do puszki i przechowywać przez 2-3 tygodnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miękka waniliowa babka budyniowa
Następny przepis: Miękkie pierniki drożdzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode