Miękkie pierniczki glazurowane
Zbliżają się święta, a to oznacza, że czas na przygotowanie tradycyjnych smakołyków. Ten przepis na miękkie pierniczki glazurowane to prawdziwy skarb. Pierniczki są mięciutkie, o intensywnym smaku przypraw korzennych, a glazura dodaje im słodkości i jest idealnym polotem dla kreatywnych dekoracji. Sprawdzą się zarówno na wigilijnym stole, jako prezent dla bliskich, jak i po prostu jako pyszna przekąska przy filiżance gorącej herbaty lub kawy. Ciepłe przyprawy, miękka konsystencja i słodka glazura, to urok domowych pierników, które zawsze smakują wyjątkowo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki pierniczki:
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao (ja dałam kopiastą łyżkę)
- 2 łyżki przyprawy do pierników (ja dałam 1 łyżkę)
- 2 szklanki mąki
- 150g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczka sody
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1/2 pomarańczy
- Składniki lukier:
- kilka kropel soku z cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
Miękkie pierniczki glazurowane – jak zrobić?
- Do miski wlej śmietanę. Wsyp cukier, sodę oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wsyp kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Zmiksuj wszystko. Ciasto powinno być klejące. Dłonie zamocz w zimnej wodzie i uformuj kulki w wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 15 minut.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Gorące pierniczki polukruj. Pozostaw do ostygnięcia.
Miękkie pierniczki glazurowane – dodatkowe informacje
Pierniczki możesz włożyć do puszki i przechowywać przez 2-3 tygodnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miękka waniliowa babka budyniowa
Następny przepis: Miękkie pierniki drożdzowe