Miękka waniliowa babka budyniowa

Miękka waniliowa babka budyniowa

Przygotowanie popularnej, tradycyjnej wypieków, jakim jest babka z budyniem, może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednim przepisem staje się proste i nieskomplikowane. Miękka waniliowa babka budyniowa to wariacja klasycznego ciasta, które nie tylko cieszy oko, ale również rozpieszcza podniebienie swoim aksamitnym smakiem. Podkreślony delikatnym aromatem wanilii budyń sprawia, że ciasto jest soczyste i kruche zarazem. Babka budyniowa to doskonały wybór na rodzinne spotkanie, imprezę urodzinową czy po prostu na niedzielne popołudnie przy filiżance kawy. Jeśli szukacie prostego i efektownego przepisu na babkę z budyniem, właśnie go znaleźliście.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oraz cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Miękka waniliowa babka budyniowa – jak zrobić?

  1. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy budyń waniliowy w proszku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Składniki dalej ubijamy chwilę. Na sam koniec wlewamy wrzącą margarynę i chwilę wszystko ubijamy.
  2. Blaszkę koksową wykładamy papierem do pieczenia i powoli wlewamy waniliowo-budyniowe ciasto.
  3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170°C przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu i przestudzeniu obficie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Miękka waniliowa babka budyniowa – dodatkowe informacje

Forma keksówka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków
Następny przepis: Miękkie pierniczki glazurowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode