Miękka waniliowa babka budyniowa
Przygotowanie popularnej, tradycyjnej wypieków, jakim jest babka z budyniem, może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednim przepisem staje się proste i nieskomplikowane. Miękka waniliowa babka budyniowa to wariacja klasycznego ciasta, które nie tylko cieszy oko, ale również rozpieszcza podniebienie swoim aksamitnym smakiem. Podkreślony delikatnym aromatem wanilii budyń sprawia, że ciasto jest soczyste i kruche zarazem. Babka budyniowa to doskonały wybór na rodzinne spotkanie, imprezę urodzinową czy po prostu na niedzielne popołudnie przy filiżance kawy. Jeśli szukacie prostego i efektownego przepisu na babkę z budyniem, właśnie go znaleźliście.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- oraz cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Miękka waniliowa babka budyniowa – jak zrobić?
- Jajka ubijamy na puch razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy budyń waniliowy w proszku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Składniki dalej ubijamy chwilę. Na sam koniec wlewamy wrzącą margarynę i chwilę wszystko ubijamy.
- Blaszkę koksową wykładamy papierem do pieczenia i powoli wlewamy waniliowo-budyniowe ciasto.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170°C przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i przestudzeniu obficie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Miękka waniliowa babka budyniowa – dodatkowe informacje
Forma keksówka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków
Następny przepis: Miękkie pierniczki glazurowane