Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie
Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie to prawdziwa uczta dla łasuchów. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, będą zachwyceni możliwością połączenia smaku korzennych przypraw z subtelną słodyczą czekolady. Przepis na pierniki w czekoladzie jest niezwykle prosty i elastyczny, można dostosować go do swojego gusta, dodając różne nadzienia. Dzięki temu każda osoba może stworzyć swoją unikalną wersję tych pysznych pierniczków. Co ważne, swoją postacią i smakiem wspaniale wpisują się w świąteczny klimat – idealnie sprawdzą się jako upominek dla najbliższych lub dodatek do rodzinnej kolacji.
admin
Składniki:
- (na ok. 60 szt.)
- 200g miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 125g masła
- 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki sody
- 500g mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 1 białko
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 200g powideł śliwkowych (lub innych)
Przepis na mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie
-
1.
Miód zagotowujemy z przyprawami, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Sodę rozpuszczamy w śmietanie w większym naczyniu (śmietana pod wpływem sody zwiększy objętość). Mąkę mieszamy z kakao w bardzo dużej misie lub garnku. Białko ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Masę jajeczną przelewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Mieszając wlewamy miód a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, tak aby ciasto było jednolite. Jest ono na tym etapie dość rzadkie i mocno klejące. Przykrywamy i odstawiamy na 24h w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). -
2.
Po tym czasie stolnice obficie obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy omączonymi dłońmi. Jeżeli ciasto lepi się tak bardzo, że nie jesteśmy w stanie go zagnieść ani wałkować, nawet podsypując mąką to można dodać jej nieco więcej, należy jednak pamiętać, że ciasto musi pozostać lepkie, inaczej nie sklei się ze sobą i będzie otwierać w czasie pieczenia, a nadzienie wypłynie. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą wałkujemy, podsypując mąką, na grubość około 3mm. Na rozwałkowanym cieście zaznaczamy nożem linie przez środek (nie przecinając ciasta). Na jednej połowie nakładamy w odstępach niewielkie porcje powideł lub innego nadzienia. Następnie przykrywamy powidła drugą porcją ciasta składając je na pół (robimy to w taki sposób w jaki zamyka się książkę wg wcześniej wyznaczonej linii). Wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów kierując się wybrzuszeniami jakie powstały w miejscach nałożenia powideł. Nie należy się przejmować, jeżeli gdzieś na łączeniu będą widoczne powidła, nawet jeżeli nadzienie nieco wypłynie podczas pieczenia, to pierniczki nic na tym nie stracą, a piecze się je zbyt krótko, aby powidła miały się przypalać. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zabrudzony powidłami papier należy wymienić przed pieczeniem kolejnej partii). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, około 7-10 minut.
Słowa kluczowe: pierniki w czekoladzie przepis, pierniczki w czekoladzie przepis, pierniczki w czekoladzie, pierniki w czekoladzie
Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie – dodatkowe informacje
Pierniczki nie twardnieją. Można je dowolnie ozdabiać, zanurzyć w lukrze lub oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Przepis pochodzi ze strony: http://czarownie.blox.pl/2012/12/Nadziewane-pierniczki-alpejskie.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mięciutki sernik na tartym cieście
Następny przepis: mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków