Mięciutki sernik na tartym cieście
Czy jest coś bardziej klasycznego i wykwintnego od sernika? Ten specjalny przepis na Mięciutki Sernik na Tartym Cieście naprawdę wyróżnia się na tle innych. Obiecuje kremowy, gładki i aksamitny w smaku sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, jego podstawa to niezrównane, kruche, tarte ciasto, które dodaje niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis to połączenie tradycji z nutą nowoczesności, idealne do spożywania na każdą okazję, czy to specjalne wydarzenie, czy zwykły rodzinnie spędzony wieczór. Spróbuj tego wyjątkowego sernika, a z pewnością szybko stanie się on jednym z twoich ulubionych deserów.
admin
Składniki:
- Ciasto:
– 3 szklanki mąki tortowej
– 25 dag masła lub margaryny
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka - Masa serowa:
– 1 kg sera na sernik (użyłam gotowego w wiadereczku)
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– 15 dag masła lub margaryny
– 1 cukier waniliowy
– 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
– 1 szklanka rodzynek - Dodatkowo:
– mąka pszenna do posypania stolnicy
Mięciutki sernik na tartym cieście – jak zrobić?
- Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładamy masę serową i ścieramy pozostałe ciasto.
- Sernik pieczemy w temperaturze 170°C około 60 – 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
- Podajemy i smacznego.
Tytuł: Mięciutki sernik na tartym cieście – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MIĘCIUTKIE CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE
Następny przepis: Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie