Mięciutki sernik na tartym cieście

Mięciutki sernik na tartym cieście

Czy jest coś bardziej klasycznego i wykwintnego od sernika? Ten specjalny przepis na Mięciutki Sernik na Tartym Cieście naprawdę wyróżnia się na tle innych. Obiecuje kremowy, gładki i aksamitny w smaku sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, jego podstawa to niezrównane, kruche, tarte ciasto, które dodaje niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis to połączenie tradycji z nutą nowoczesności, idealne do spożywania na każdą okazję, czy to specjalne wydarzenie, czy zwykły rodzinnie spędzony wieczór. Spróbuj tego wyjątkowego sernika, a z pewnością szybko stanie się on jednym z twoich ulubionych deserów.

Składniki:

  • Ciasto:
    – 3 szklanki mąki tortowej
    – 25 dag masła lub margaryny
    – 1 szklanka cukru pudru
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 2 jajka
  • Masa serowa:
    – 1 kg sera na sernik (użyłam gotowego w wiadereczku)
    – 6 jajek
    – 1 szklanka cukru
    – 15 dag masła lub margaryny
    – 1 cukier waniliowy
    – 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
    – 1 szklanka rodzynek
  • Dodatkowo:
    – mąka pszenna do posypania stolnicy

Mięciutki sernik na tartym cieście – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
  2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładamy masę serową i ścieramy pozostałe ciasto.
  4. Sernik pieczemy w temperaturze 170°C około 60 – 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
  5. Podajemy i smacznego.

Tytuł: Mięciutki sernik na tartym cieście – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MIĘCIUTKIE CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE
Następny przepis: Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode