MIĘCIUŚKA BABKA NA ŚMIETANIE
Mięciuśka Babka na śmietanie to doskonały pomysł na smakowity i efektowny deser, który zachwyci wszelką miłośniczkę oraz miłośnika słodkości. Tradycyjna babka piaskowa zostaje w tym przepisie wzbogacona o śmietanę, co sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo wilgotne, delikatne i aksamitne w smaku. Świetnie komponuje się z filiżanką dobrej kawy lub herbaty. Ta babka na śmietanie może stać się również smacznym upominkiem dla bliskiej osoby lub atrakcją rodzinnego obiadu. Ten przepis pozwoli zapomnieć o tradycyjnych ciastach i otworzyć drzwi do nowych, kuszących doznań kulinarncyh.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 duże jajka
- 180 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki (min. 30% tłuszczu)
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat według uznania i upodobań (nasionka z laski wanilii lub olejek waniliowy, inny olejek np. migdałowy, rumowy, cytrynowy itp, starta na tarce skórka z cytryny lub pomarańczy)
- cukier puder (do dekoracji)
Mięciuśka babka na śmietanie – jak zrobić?
- Jajka ubij z cukrem do mometu uzyskania białej i puszystej konsystencji.
- Ciągle ubijając (na wolnych obrotach) dodaj cieńkim strumieniem śmietanę i ulubiony aromat.
- Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
- Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką (ja wysypuję grusikiem lub drobną blkątartą) foremki. Ciasto powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady).
- Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Mięciuśka babka na śmietanie – jak zrobić?
-
1.
Jajka ubij z cukrem do mometu uzyskania białej i puszystej konsystencji. -
2.
Ciągle ubijając (na wolnych obrotach) dodaj cieńkim strumieniem śmietanę i ulubiony aromat. -
3.
Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. -
4.
Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką (ja wysypuję grusikiem lub drobną blkątartą) foremki. Ciasto powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady). -
5.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. -
6.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem
MIĘCIUŚKA BABKA NA ŚMIETANIE – dodatkowe informacje
Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształty, może to być forma o gładkim albo karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku, moja forma ma średnicę ok. 26 cm. Myślę, że równie dobrze można upiec ją w keksówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy
Następny przepis: MIĘCIUTKIE CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE