MIĘCIUŚKA BABKA NA ŚMIETANIE

MIĘCIUŚKA BABKA NA ŚMIETANIE

Mięciuśka Babka na śmietanie to doskonały pomysł na smakowity i efektowny deser, który zachwyci wszelką miłośniczkę oraz miłośnika słodkości. Tradycyjna babka piaskowa zostaje w tym przepisie wzbogacona o śmietanę, co sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo wilgotne, delikatne i aksamitne w smaku. Świetnie komponuje się z filiżanką dobrej kawy lub herbaty. Ta babka na śmietanie może stać się również smacznym upominkiem dla bliskiej osoby lub atrakcją rodzinnego obiadu. Ten przepis pozwoli zapomnieć o tradycyjnych ciastach i otworzyć drzwi do nowych, kuszących doznań kulinarncyh.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki (min. 30% tłuszczu)
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat według uznania i upodobań (nasionka z laski wanilii lub olejek waniliowy, inny olejek np. migdałowy, rumowy, cytrynowy itp, starta na tarce skórka z cytryny lub pomarańczy)
  • cukier puder (do dekoracji)

Mięciuśka babka na śmietanie – jak zrobić?

  1. Jajka ubij z cukrem do mometu uzyskania białej i puszystej konsystencji.
  2. Ciągle ubijając (na wolnych obrotach) dodaj cieńkim strumieniem śmietanę i ulubiony aromat.
  3. Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  4. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką (ja wysypuję grusikiem lub drobną blkątartą) foremki. Ciasto powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady).
  5. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Mięciuśka babka na śmietanie – jak zrobić?

  • 1.
    Jajka ubij z cukrem do mometu uzyskania białej i puszystej konsystencji.
  • 2.
    Ciągle ubijając (na wolnych obrotach) dodaj cieńkim strumieniem śmietanę i ulubiony aromat.
  • 3.
    Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  • 4.
    Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką (ja wysypuję grusikiem lub drobną blkątartą) foremki. Ciasto powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady).
  • 5.
    Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
  • 6.
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem

MIĘCIUŚKA BABKA NA ŚMIETANIE – dodatkowe informacje

Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształty, może to być forma o gładkim albo karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku, moja forma ma średnicę ok. 26 cm. Myślę, że równie dobrze można upiec ją w keksówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy
Następny przepis: MIĘCIUTKIE CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode