Metrowiec z kremem

Metrowiec z kremem

Spośród wielu smaków i aromatów naszego dzieciństwa, ciężko znaleźć ciasto, które mogłoby skuteczniej przypominać domowe wypieki naszych Babć niż metrowiec z kremem. Złożone z jasnych i ciemnych warstw biszkoptu przekładanych aksamitnym kremem, ten ponadczasowy deser jest prawdziwą gratką dla każdego łasucha. Metrowiec, przez niektórych nazywany również kurnikiem lub pawiem, to ciasto z długą i bogatą tradycją, które idealnie sprawdzi się jako słodki element uroczystego obiadu lub niedzielnego popołudnia przy filiżance aromatycznej kawy. Wykonanie go wymaga trochę cierpliwości i precyzji, ale efekt końcowy z pewnością zrekompensuje wszelkie trudy.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 16 łyżek oleju
  • 16 łyżek wody
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 aromaty cytrynowe
  • 1 łyżeczka kakao
  • KREM:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • POLEWA:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • WIERZCH:
  • wiórki kokosowe

Metrowiec z kremem – jak zrobić?

  1. CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 1 łyżeczkę kakao. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasta pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
  2. KREM: 2 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy. 1 szklankę mleka rozprowadzamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do wcześniej zagotowanego mleka z cukrem. Ponownie zagotowujemy. Krem studzimy i stopniowo miksujemy z margaryną. Upieczone i przestudzone 2 ciasta kroimy w 2 cm kromeczki. Smarujemy kremem i zlepiamy kolorami na przemian lekko dociskając.
  3. POLEWA: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowe ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Obrazek: Metrowiec z kremem.

Słowa kluczowe: metrowiec, krem.

Metrowiec z kremem – dodatkowe informacje

Ciasto kroimy na skos, będzie lepszy efekt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Metrowiec (w jednej blaszce)
Następny przepis: mexicana - burrito w pełnoziarnistej tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode