Metrowiec

Metrowiec

Metrowiec to ciasto pełne smaku i elegancji, które zyskało swoją popularność na stołach familijnych w całej Polsce. Ten sprawdzony przepis na metrowiec to prawdziwa perła wielokrotnie sprawdzana przez pokolenia piekarek domowych. Wyjątkowy smak ciasta metrowiec i oryginalna prezentacja sprawiają, że zawsze robi ono wrażenie na gościach. Jego nazwa nawiązuje do kształtu keksówki, w której pieczony jest każdy z oddzielnych, kolorowych biszkoptów. To idealna propozycja na rodzinne spotkania, gdzie nie tylko zachwyci smakiem, ale także przepięknym wyglądem. Gotowy do odkrycia, niezawodny przepis na metrowiec czeka na Ciebie!

Składniki:

  • SKŁADNIKI na metrowiec:
  • CIASTO
  • Mąka -3 szkl
  • Woda -16 łyżek
  • Olej -16 łyżek
  • Cukier -2 szkl
  • Proszek do pieczenia -3 łyżeczki
  • Kakao -3 łyżki
  • Jajka -8 szt
  • MASA
  • Mleko -3 szkl
  • Cukier -8 łyżek
  • Margaryna -1 i 1/2 kost
  • Mąka -8 łyżek czubatych
  • POLEWA
  • Margaryna -0,5 kost
  • Cukier -4 łyżki
  • Woda -1 łyżka
  • Kakao – 2 łyżki

Metrowiec – jak zrobić?

  1. CIASTO – metrowiec:
    Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.
  2. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.
  3. MASA
    Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
  4. Metrowiec ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
  5. POLEWA
    Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowy metrowiec polać polewą.

Metrowiec – dodatkowe informacje

Metrowiec sprawdzony przepis, ciasta metrowiec przepis

Metrowiec będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy polejemy go polewą czekoladową!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Metrowiec
Następny przepis: Metrówka tradycyjna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode