Metrowiec
Metrowiec to ciasto pełne smaku i elegancji, które zyskało swoją popularność na stołach familijnych w całej Polsce. Ten sprawdzony przepis na metrowiec to prawdziwa perła wielokrotnie sprawdzana przez pokolenia piekarek domowych. Wyjątkowy smak ciasta metrowiec i oryginalna prezentacja sprawiają, że zawsze robi ono wrażenie na gościach. Jego nazwa nawiązuje do kształtu keksówki, w której pieczony jest każdy z oddzielnych, kolorowych biszkoptów. To idealna propozycja na rodzinne spotkania, gdzie nie tylko zachwyci smakiem, ale także przepięknym wyglądem. Gotowy do odkrycia, niezawodny przepis na metrowiec czeka na Ciebie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- SKŁADNIKI na metrowiec:
- CIASTO
- Mąka -3 szkl
- Woda -16 łyżek
- Olej -16 łyżek
- Cukier -2 szkl
- Proszek do pieczenia -3 łyżeczki
- Kakao -3 łyżki
- Jajka -8 szt
- MASA
- Mleko -3 szkl
- Cukier -8 łyżek
- Margaryna -1 i 1/2 kost
- Mąka -8 łyżek czubatych
- POLEWA
- Margaryna -0,5 kost
- Cukier -4 łyżki
- Woda -1 łyżka
- Kakao – 2 łyżki
Metrowiec – jak zrobić?
- CIASTO – metrowiec:
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. - Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.
- MASA
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. - Metrowiec ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
- POLEWA
Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowy metrowiec polać polewą.
Metrowiec – dodatkowe informacje
Metrowiec sprawdzony przepis, ciasta metrowiec przepis
Metrowiec będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy polejemy go polewą czekoladową!