Metrowiec
Metrowiec to tradycyjne polskie ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi przypominającemu tor metra. Jego charakterystyczne paski, tworzą efektowne wzory po przekrojeniu. Ten przepis to doskonała propozycja dla osób, które uwielbiają połączenie delikatnego biszkoptu z kremem budyniowym. Przepis na metrowiec jest prosty i niezawodny. Idealny na każdą okazję, począwszy od codziennych spotkań przy filiżance kawy, aż po uroczyste przyjęcia. Wypróbujcie nasz przepis na ciasto metrowiec i zaskoczcie swoich gości tym smacznym i niebanalnym wypiekiem. Metrowiec to staropolska tradycja, która nigdy nie wychodzi z mody i smakuje każdemu.
admin
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki+ 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Krem
- 1 kostka masła
- O,5 litra mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Olejek waniliowy
Metrowiec – jak zrobić?
-
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodaj olej, zimną wodę, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao a do drugiej mąkę.
Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 10×40 wyłóż folią aluminiową i wlej ciasto.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu i ostudzeniu zetnij górę ciasta i końcówki ciasta, pokrusz i zostaw do obsypania ciasta.
Pozostałe ciasto pokrój na kawałki ok 2 cm. -
Masa budyniowa
Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki, pozostałe mleko zagotuj z cukrem, obie mąki rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń i wystudź.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj wystudzony budyń i olejek. Smaruj kremem na przemian kromkę ciasta jasnego i ciemnego i sklejaj.
Powinny powstać 2 jednakowe około 50 cm ciasta. Wierzch i boki posmaruj kremem i posyp okruszkami.
Odstaw do lodówki.
Metrowiec – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz możesz ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.