Melba

Melba

Deser Melba to niezwykła propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Ten delikatny, aksamitny deser o truskawkowym smaku z pewnością podejdzie do serca nawet najbardziej wymagający smakoszy. Królowa śród owoców dodaje deserowi wyjątkowej świeżości i słodyczy. Ta wersja deseru Melba jest wyjątkowa dzięki wykorzystaniu go w przepisie na ciasto. To połączenie tradycyjnego deseru i ciasta tworzy niesamowity efekt, który zachwyci wszyscy próbujący to ciasto. Zarówno przepis melba, jak i melba ciasto, to propozycje dla tych, którzy chcą wypróbować coś niecodziennego i niezwykle smacznego.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • rodzynki
  • truskawki
  • 2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody
  • spód:
  • 100 g masła
  • 1,5 paczki herbatników

Melba – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu aż zrobi się twaróg. Odcedzamy i studzimy.
  2. Masło miksujemy z cukrem. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce twaróg. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i namoczone rodzynki. Do drugiej esencję waniliową.
  3. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając.
  4. Na spód wykładamy masę kakaową, wyrównujemy łyżką i potem wykładamy masę jasną. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Przekładamy do lodówki.

Melba – dodatkowe informacje

ser można sobie przygotować dzień wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Meksykańskie Trzy mleka
Następny przepis: Merengi kawowe czyli bezy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode