Melba
Deser Melba to niezwykła propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Ten delikatny, aksamitny deser o truskawkowym smaku z pewnością podejdzie do serca nawet najbardziej wymagający smakoszy. Królowa śród owoców dodaje deserowi wyjątkowej świeżości i słodyczy. Ta wersja deseru Melba jest wyjątkowa dzięki wykorzystaniu go w przepisie na ciasto. To połączenie tradycyjnego deseru i ciasta tworzy niesamowity efekt, który zachwyci wszyscy próbujący to ciasto. Zarówno przepis melba, jak i melba ciasto, to propozycje dla tych, którzy chcą wypróbować coś niecodziennego i niezwykle smacznego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 0,5 litra kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- rodzynki
- truskawki
- 2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody
- spód:
- 100 g masła
- 1,5 paczki herbatników
Melba – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu aż zrobi się twaróg. Odcedzamy i studzimy.
- Masło miksujemy z cukrem. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce twaróg. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i namoczone rodzynki. Do drugiej esencję waniliową.
- Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając.
- Na spód wykładamy masę kakaową, wyrównujemy łyżką i potem wykładamy masę jasną. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Przekładamy do lodówki.
Melba – dodatkowe informacje
ser można sobie przygotować dzień wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Meksykańskie Trzy mleka
Następny przepis: Merengi kawowe czyli bezy