Meksykańskie Trzy mleka
Meksykańskie Trzy mleka, znane także jako Tres Leches, to kuszący deser prosto z serca Ameryki Łacińskiej. Ten przepis łączy prostotę z wyrafinowanym smakiem, a jego duszą są trzy rodzaje mleka, które nadają ciastu niezwykłej miękkości. Kontynent, który dał światu czekoladę, również nie zawodzi w dziedzinie deserów. Meksykańskie Trzy mleka to deser pełen egzotyki, który przeniesie twoje kubki smakowe na plaże Cancun. Jest jednocześnie wilgotny, kremowy i niesamowicie pyszny. Bez wyjątku każdemu, kto spróbuje tego deseru, bez reszty poddaje się jego słodkiemu urokowi. Przygotuj się na kuszące doświadczenie, które zapewni Tres Leches.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 240ml mleka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 500 ml śmietany kremówki
- 4-5 łyżek cukru pudru
Meksykańskie trzy mleka – jak zrobić?
- Wymieszać w misce make, proszek i sól.
- Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładka masę i polewamy stopniowo mleko.
- Masę z żółtek łączymy z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarniki odstawiamy do wystygnięcia.
- Ciasto wyjmujemy na tace/talerz/blachę z podwyższonymi bokami do góry spodem ciasta. I nakłuwamy gęsto widelcem lub patyczkiem.
- Do miski wlewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz pół szklanki śmietany kremówki. Całość dokładnie mieszamy.
- Mlecznym płynem nasączamy dokładnie ciasto. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, żeby ciasto dokładnie nasiąkło i było wilgotne. Zostawiamy na 20-30 minut.
- W osobnym naczyniu ubijamy pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
- Ciasto kroimy na kwadraty i na każdy nakładamy masę śmietanową. Całość można dowolnie udekorować wg gustu i uznania 🙂
Smacznego!
Słowa kluczowe: tres leches przepis
Meksykańskie Trzy mleka – dodatkowe informacje
Użyłam blachy o wymiarach 30×35 cm. Zamiast mąki można użyć kaszy manny. Najlepiej wyłożyć ciasto na tace/talerz/blachę z podwyższonymi brzegami, bo wtedy można ciasto zalać masą mleczną i pozostawić do jej wchłonięcia. Pamiętajmy, żeby śmietana nie była zbyt słodka, bo jest ona tylko uzupełnieniem 🙂