Meksykańskie Trzy mleka

Meksykańskie Trzy mleka

Meksykańskie Trzy mleka, znane także jako Tres Leches, to kuszący deser prosto z serca Ameryki Łacińskiej. Ten przepis łączy prostotę z wyrafinowanym smakiem, a jego duszą są trzy rodzaje mleka, które nadają ciastu niezwykłej miękkości. Kontynent, który dał światu czekoladę, również nie zawodzi w dziedzinie deserów. Meksykańskie Trzy mleka to deser pełen egzotyki, który przeniesie twoje kubki smakowe na plaże Cancun. Jest jednocześnie wilgotny, kremowy i niesamowicie pyszny. Bez wyjątku każdemu, kto spróbuje tego deseru, bez reszty poddaje się jego słodkiemu urokowi. Przygotuj się na kuszące doświadczenie, które zapewni Tres Leches.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 240ml mleka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Meksykańskie trzy mleka – jak zrobić?

  1. Wymieszać w misce make, proszek i sól.
  2. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru.
  3. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładka masę i polewamy stopniowo mleko.
  4. Masę z żółtek łączymy z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut (do suchego patyczka).
  6. Po wyjęciu z piekarniki odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Ciasto wyjmujemy na tace/talerz/blachę z podwyższonymi bokami do góry spodem ciasta. I nakłuwamy gęsto widelcem lub patyczkiem.
  8. Do miski wlewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz pół szklanki śmietany kremówki. Całość dokładnie mieszamy.
  9. Mlecznym płynem nasączamy dokładnie ciasto. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, żeby ciasto dokładnie nasiąkło i było wilgotne. Zostawiamy na 20-30 minut.
  10. W osobnym naczyniu ubijamy pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
  11. Ciasto kroimy na kwadraty i na każdy nakładamy masę śmietanową. Całość można dowolnie udekorować wg gustu i uznania 🙂

Smacznego!

Słowa kluczowe: tres leches przepis

Meksykańskie Trzy mleka – dodatkowe informacje

Użyłam blachy o wymiarach 30×35 cm. Zamiast mąki można użyć kaszy manny. Najlepiej wyłożyć ciasto na tace/talerz/blachę z podwyższonymi brzegami, bo wtedy można ciasto zalać masą mleczną i pozostawić do jej wchłonięcia. Pamiętajmy, żeby śmietana nie była zbyt słodka, bo jest ona tylko uzupełnieniem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Empanadas
Następny przepis: Melba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode