Meksykańska zupa z kukurydzy
Meksykańska zupa z kukurydzy jest wyrazistym, aromatycznym daniem idealnym na ciepłe i zimne dni. Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które odzwierciedla jej charakterystyczne, pełne smaku i barwy składniki. Słodko-kwaskowy smak zupy wydobywa świeża kukurydza, a jej kremowej konsystencji sprzyjają dodatkowe składniki. Ten przepis na meksykańską zupę z kukurydzy to autentyczne połączenie składników, które tworzą harmonijną kompozycję smaku. Doskonała jako lekki obiad, lub wyrazisty starter na większe uroczystości. Zmniejsz napięcie i skosztuj egzotyki na własnym stole.
admin
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół ostrej papryczki
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 800 ml wywaru warzywnego
- 100 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, kminek rzymski
- łyżeczka czerwonej pasty curry albo 0,5 łyżeczki curry
Meksykańska zupa z kukurydzy – jak zrobić?
- Kukurydzę odsączyć na sitku. Masło wrzucić do garnka, rozpuścić, wsypać kukurydzę i posmażyć 6-10 minut bez mieszania. Zamieszać i podsmażyć jeszcze ok. 5 minut. Nic nie szkodzi, jeśli wszystko bardzo się zrumieni.
- Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, ziemniaki i papryczkę dodać do kukurydzy, chwilę poddusić ok. 3-10 minut i na koniec dodać czosnek.
- Wlać wywar warzywny i pogotować wszystko ok. 10 minut. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie zmiksować. Często miksuję zupę bardzo krótko i odlewam trochę do miski, a następnie miksuję resztę do kremowej konsystencji. Oczywiście zupę można zmiksować w całości. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, przyprawy, pastę curry i wszystko zamieszać.
Meksykańska zupa z kukurydzy – dodatkowe informacje
Zupę można doprawić do smaku sokiem z połowy świeżej limonki.