Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby

Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, szczególnie dla milośników tradycyjnych potraw i deserów. Główną atrakcją na świątecznym stole są oczywiście mazurki. Ten przepis na mazurki z nadzieniem kajmakowym to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Wychodzą aksamitnie kruche, a kajmakowe nadzienie daje im wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, ale największą frajdę przynosi ozdabianie. Tworzenie wielkanocnych dekoracji na mazurkach może być prawdziwą przyjemnością i spędzonym kreatywnie czasem. Podsuwamy Wam kilka pomysłów, jak przystroić ten świąteczny wypiek, aby stał się prawdziwą ozdobą stołu.

Składniki:

  • Składniki ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 łyżki gęstej kwaskowej marmolady wieloowocowej
  • Do dekoracji:
  • Rodzynki, suszona żurawina, płatki migdałowe, suszone morele, kolorowe cukry(u mnie brązowy, zielony), drobne cukierki, płatki białej i deserowej czekolady, polewa czekoladowa ciemna).

Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby – jak zrobić?

  1. Wykonanie: składniki na ciasto(mąkę, żółtka, tłuszcz, śmietanę, proszek do pieczenia) posiekać na stolnicy, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, uformować ozdoby wielkanocne(u mnie jajka, zając). Na brzegach zrobić wysokie boki. Ułożyć na papierze do pieczenia, upiec w temp. 180 stopni, czas pieczenia około 30 stopni.
  2. Po upieczeniu wystudzić, posmarować marmoladą, podgrzaną masą kajmakową, udekorować bakaliami. Schłodzić.

Słowa kluczowe: ozdabianie mazurków wielkanocnych, jak przystroić mazurek, mazurek wielkanocny dekoracja, mazurki wielkanocne zdjęcia, jak udekorować mazurka wielkanocnego, zdobienie mazurka, jak udekorować mazurka, jak ozdobić mazurka, mazurek wielkanocny dekoracje, dekoracje mazurków, mazurki dekoracje

Mazurki z nadzieniem kajmakowym – dodatkowe informacje

1. Mazurki można dowolnie ozdabiać. Ozdabianie mazurków wielkanocnych pozwala na tworzenie unikalnych dekoracji. Jak przystroić mazurek? Można skorzystać z różnego rodzaju dekoracji, takich jak kolorowe lukrowe pisaki, cukry i posypki w kształcie jajek, kurcząt czy motylków. Mazurki wielkanocne mogą być również ozdobione kolorową lukrem w postaci wzorów i napisów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Mechowiec
Następny przepis: Medaliony z sarniny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode