Mazurek z mlekiem w proszku
Zapraszam do wypróbowania przepisu na Mazurek z mlekiem w proszku – niezwykły wariant tradycyjnego ciasta wielkanocnego. To połączenie kruchego spodu i aksamitnego, kajmakowego nadzienia z mlekiem w proszku, które podbiło serca wszystkich cukiernych smakoszy. Jego słodki smak i niepowtarzalna faktura doskonale dopełnią świąteczny stół. Wielu z nas kojarzy mazurek z dzieciństwem i nutką nostalgia zawsze zawisną nad tym wyjątkowym wypiekiem. Ta receptura na mazurek z mlekiem w proszku to doskonały sposób na to, aby nawiązać do tych wspomnień, jednocześnie wprowadzając nowoczesny twist.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 2 szkl mąki krupczatki
- kostka zimnego masła
- 1/4 szkl cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- Masa z mleka w proszku:
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 1 szkl mleka w proszku
- 14 dag masła
- Dodatkowo:
- skórki kandyzowane
- orzechy, migdały
- wiórki kokosowe
Mazurek z mlekiem w proszku – jak zrobić?
- Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec ok 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Masa: mleko, cukier, masło podgrzewać w rondelku do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i wylać na ostudzony spód mazurka. Gdy masa lekko przestygnie dowolnie udekorować. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Mazurek z mlekiem w proszku – dodatkowe informacje
Ciasto na mazurka z mlekiem w proszku wystarczy spokojnie na dużą blaszkę o wymiarach 24×36 cm. Jeśli jednak masz nadwyżkę, możesz upiec z niej 4 małe mazurki w foremkach na mini tarty.