Mazurek z mlekiem w proszku

Mazurek z mlekiem w proszku

Zapraszam do wypróbowania przepisu na Mazurek z mlekiem w proszku – niezwykły wariant tradycyjnego ciasta wielkanocnego. To połączenie kruchego spodu i aksamitnego, kajmakowego nadzienia z mlekiem w proszku, które podbiło serca wszystkich cukiernych smakoszy. Jego słodki smak i niepowtarzalna faktura doskonale dopełnią świąteczny stół. Wielu z nas kojarzy mazurek z dzieciństwem i nutką nostalgia zawsze zawisną nad tym wyjątkowym wypiekiem. Ta receptura na mazurek z mlekiem w proszku to doskonały sposób na to, aby nawiązać do tych wspomnień, jednocześnie wprowadzając nowoczesny twist.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • kostka zimnego masła
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Masa z mleka w proszku:
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mleka w proszku
  • 14 dag masła
  • Dodatkowo:
  • skórki kandyzowane
  • orzechy, migdały
  • wiórki kokosowe

Mazurek z mlekiem w proszku – jak zrobić?

  1. Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec ok 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  2. Masa: mleko, cukier, masło podgrzewać w rondelku do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i wylać na ostudzony spód mazurka. Gdy masa lekko przestygnie dowolnie udekorować. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Mazurek z mlekiem w proszku – dodatkowe informacje

Ciasto na mazurka z mlekiem w proszku wystarczy spokojnie na dużą blaszkę o wymiarach 24×36 cm. Jeśli jednak masz nadwyżkę, możesz upiec z niej 4 małe mazurki w foremkach na mini tarty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek z masą chałwową
Następny przepis: Ciasto Mechowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode