Mazurek z masą krówkową
Planujesz przygotować tradycyjne polskie danie na Wielkanoc? Pomyśl o mazurku z masą krówkową, który zadowoli każdego słodycza. Ten powszechnie znany deser to nie tylko smakowita tradycja, ale także prawdziwa dekoracja świątecznego stołu. Wersja z masą krówkową to szczególne rozwiązanie dla wszystkich miłośników słodkości. Mazurek wielkanocny z masą kajmakową to połączenie delikatnego ciasta, kremowej masy krówkowej oraz ulubionych dodatków, które zmieniają go w prawdziwe arcydzieło. To doskonała propozycja na świąteczny deser, który z pewnością przyniesie uśmiech na twarzy Twoich bliskich.
admin
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 puszki masy krówkowej (ok. 250 g)
- 2 morele suszone
- 50 g migdałów
Mazurek z masą krówkową – jak zrobić?
- Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania „kaszy”, dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i szybko zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki, które przyklejamy dookoła placka. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy wraz z blaszką do lodówki na ok. 60 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 160-170 stopni na złoty kolor (25-30 minut).
- Upieczony i wystudzony placka smarujemy dżemem, na dżem wykładamy masę krówkową (można ją podgrzać w kąpieli wodnej). Ciasto dekorujemy kwiatkami z migdałów i suszonych moreli.
Słowa kluczowe: mazurek wielkanocny z masą kajmakową, mazurek z masą krówkową, mazurek z masa krówkowa, mazurek z masą kajmakową
Mazurek z masą krówkową – dodatkowe informacje
Migdały łatwo obierzemy ze skórki, jeśli zalejemy je wrzątkiem i lekko przestudzimy. Mazurek można udekorować dowolnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek z budyniem i czekoladą
Następny przepis: Mazurek z masą chałwową