Mazurek morelowy

Mazurek morelowy

Mazurek morelowy to przysmak, który zawsze dobrze smakuje i sprawia, że chce się po niego sięgać jeszcze raz. Jest to pyszne ciasto o delikatnym, słodkim smaku moreli, otulonym w chrupiącą skórkę. Taki tradycyjny polski przepis, który idealnie nadaje się na różnego rodzaju spotkania rodzinne, imprezy o charakterze formalnym, czy też po prostu jako smaczna przekąska w ciągu dnia. W skład mazurka morelowego wchodzą tylko naturalne składniki, które tworzą niezapomnianą kompozycję smaków. Ten mazurek morelowy to prawdziwe mistrzostwo wśród ciast!

Składniki:

  • ciasto:
    170 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    80 g cukru pudru
    1 czubata łyżka kakao
    150 g masła
    2 łyżki śmietany
  • nadzienie:
    250 g suszonych moreli
    1 płaska łyżka żelatyny
    1-2 łyżki cukru
    garść płatków migdałów

Mazurek morelowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania „kaszy”, dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki, które przyklejamy dookoła placka. Można na brzegu wycisnąć wzorek (np. łyżeczką). Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy wraz z blaszką do lodówki na ok. 60 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 160-170 stopni 25-30 minut.

  2. 2.

    Morele kroimy w paski, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy cukier do smaku. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z masą morelową. Wykładamy na kruche ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Słowa kluczowe: mazurek morelowy, sposób, przygotowanie, mąka pszenna, ziemniaczana, kakao, cukier puder, masło, śmietana, ciasto, form, wymiary, plack, wałeczki, brzeg, wzorek, nakłuwać, widelce, lodówka, składniki, temperatura, morele, paski, woda, gotować, przykrycie, rozpadać, miksować, blender, masa, cukier, żelatyna, napęcznienie, podgrzewać, kąpiel wodna, mikrofalówka, rozpuszczać, kruche ciasto, wierzch, płatki migdałowe, chłodne miejsce, stężenie.

Mazurek morelowy – dodatkowe informacje

Ciasto można udekorować dowolnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek makowo-jabłkowy
Następny przepis: Mazurek orzechowy na waflu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode