MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM

MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM

Mazurek Królewski, zwany również Niebem, to wyjątkowy deser, który powinien zagościć na twoim stole podczas świątecznej uczty. Ten rogale świętomarcińskie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, łącząc w sobie tradycyjne smaki piernika, marmolady figowej i miodu. Mazurek królewski jest tak delikatny i smaczny, że można go nazwać 'niebem w gębie’. W opisywanym przepisie znajdują się dokładne wskazówki, jak krok po kroku przygotować ten wyjątkowy wypiek. To nie jest jedynie przepis na ciasto, ale przepis na prawdziwą świąteczną atmosferę. Przygotuj swój własny, niebiański Mazurek Królewski i podziel się smakiem świąt z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 4 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 50 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3/4 szklanki mleka i cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • masło lub margaryna 250 g
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • troszkę alkoholu
  • JABŁKA:
  • 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych
  • cytrynowa galaretka
  • POLEWA:
  • 12 dag masła lub margaryny
  • po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka
  • łyżka żelatyny

Mazurek królewski zwany też niebem – jak zrobić?

  1. 1.
    WYKONANIE:

    Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche.

  2. 2.
    JABŁKA:

    Obrać, zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta.

  3. 3.
    MASA:

    Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia.

  4. 4.
    Kostkę masła ucieramy na puch dodajemy po łyżce orzechów, aż do wyczerpania. Pod koniec dodajemy alkohol. Ucieramy i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.
  5. 5.
    POLEWA:

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę. Jak trochę przestygnie wylewamy równomiernie na krem. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej wykonać dzień lub nawet dwa przed podaniem. Blaty zmiękną a ciasto przejdzie wszystkimi smakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek kokosowy Rafaello
Następny przepis: Mazurek makowo-jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode