MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM
Składniki:
- CIASTO:
- 4 żółtka
- 15 dag cukru pudru
- 30 dag masła lub margaryny
- 50 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- KREM:
- 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 3/4 szklanki mleka i cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- masło lub margaryna 250 g
- 3-4 łyżki kaszy manny
- troszkę alkoholu
- JABŁKA:
- 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych
- cytrynowa galaretka
- POLEWA:
- 12 dag masła lub margaryny
- po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka
- łyżka żelatyny
Mazurek królewski zwany też niebem – jak zrobić?
-
1.
WYKONANIE:Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche.
-
2.
JABŁKA:Obrać, zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta.
-
3.
MASA:Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia.
-
4.
Kostkę masła ucieramy na puch dodajemy po łyżce orzechów, aż do wyczerpania. Pod koniec dodajemy alkohol. Ucieramy i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. -
5.
POLEWA:Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę. Jak trochę przestygnie wylewamy równomiernie na krem. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂
MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej wykonać dzień lub nawet dwa przed podaniem. Blaty zmiękną a ciasto przejdzie wszystkimi smakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek kokosowy Rafaello
Następny przepis: Mazurek makowo-jabłkowy