Mazurek kokosowy Rafaello

Mazurek kokosowy Rafaello

Zanurz się w słodki, kremowy smak mazurka Rafaello. Ta wariacja na temat tradycyjnego, polskiego ciasta na Wielkanoc przyniesie nutę egzotyki na twój stół świąteczny, dzięki dodatku niewielkich kul Rafaello i aromatycznego kokosu, które stanowią główne składniki tego pysznego wypieku. Mazurek Rafaello to połączenie kruchego spodu, kokosowego kremu i obowiązkowo posypiany wiórkami kokosowymi. Z dodatkiem słodkich kulek Rafaello, nasz mazurek zyskuje niepowtarzalny, kuszący wygląd. Ten przysmak zadowoli najbardziej wybredne podniebienia i stanie się prawdziwą gwiazdą twojego wielkanocnego menu. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • Krem:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych
  • Dekoracja:
  • praliny rafaello
  • migdały
  • czekoladowe jajeczka

Mazurek kokosowy rafaello – jak zrobić?

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min pieczenia usunąć papier i ryż, dopiec). Spody ostudzić.
  2. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując dolewać czekoladę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
  3. Krem nałożyć na kruche spody mazurków, wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Mazurki udekorować migdałami, pralinami i czekoladowymi jajeczkami.

Mazurek kokosowy Rafaello – dodatkowe informacje

Z tych proporcji wyjdzie 2 mazurki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek kajmakowy- jajko
Następny przepis: MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode