Mazurek kokosowy Rafaello
Zanurz się w słodki, kremowy smak mazurka Rafaello. Ta wariacja na temat tradycyjnego, polskiego ciasta na Wielkanoc przyniesie nutę egzotyki na twój stół świąteczny, dzięki dodatku niewielkich kul Rafaello i aromatycznego kokosu, które stanowią główne składniki tego pysznego wypieku. Mazurek Rafaello to połączenie kruchego spodu, kokosowego kremu i obowiązkowo posypiany wiórkami kokosowymi. Z dodatkiem słodkich kulek Rafaello, nasz mazurek zyskuje niepowtarzalny, kuszący wygląd. Ten przysmak zadowoli najbardziej wybredne podniebienia i stanie się prawdziwą gwiazdą twojego wielkanocnego menu. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 50 g cukru pudru
- jajko
- Krem:
- 400 ml śmietanki 30%
- 300 g białej czekolady
- 100g wiórków kokosowych
- Dekoracja:
- praliny rafaello
- migdały
- czekoladowe jajeczka
Mazurek kokosowy rafaello – jak zrobić?
- Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min pieczenia usunąć papier i ryż, dopiec). Spody ostudzić.
- Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując dolewać czekoladę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
- Krem nałożyć na kruche spody mazurków, wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Mazurki udekorować migdałami, pralinami i czekoladowymi jajeczkami.
Mazurek kokosowy Rafaello – dodatkowe informacje
Z tych proporcji wyjdzie 2 mazurki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek kajmakowy- jajko
Następny przepis: MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM