Mazurek kajmakowy z bakaliami

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Wielkanocne tradycje to nie tylko rodzinne spotkania, ale przede wszystkim kulinarna uczta z niezwykłymi specjałami. Na naszych stołach, wśród żółtych tulipanów i uroczych zajączków, co roku pojawia się tradycyjny mazurek. Prezentujemy przepis na nietypową odsłonę tej wypieki – Mazurek kajmakowy z bakaliami. To doskonałe połączenie kruchego ciasta, kremowego kajmaku i bogactwa najbardziej aromatycznych bakalicji, które wprawią Was w świąteczny nastrój. To prawdziwie królewskie ciasto, które nie tylko zasmakuje Wam i Waszym bliskim, ale także stanie się ozdobą świątecznego stołu. Czas na słodkości! Spróbujcie przygotować Mazurek kajmakowy z bakaliami.

Składniki:

  • ciasto:
    • 40-45 dkg mąki
    • 1 jajko całe
    • 2 żółtka
    • 20 dkg margaryny
    • 20 dkg cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gotowa masa kajmakowa – puszka
  • orzechy włoskie
  • żurawina
  • rodzynki
  • migdały
  • wiórki kokosowe
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Mazurek kajmakowy z bakaliami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto wyrobić, odstawić na 30 min do lodówki. Wyłożyć na brytfankę, piec ok 25 min w temp. 180 stopni C góra – dół.
  2. Na wystudzone ciasto rozsmarować masę kajmakową, na masie wg uznania udekorować bakaliami.

Mazurek kajmakowy z bakaliami – dodatkowe informacje

Przy pieczeniu mazurka kajmakowego z bakaliami, gdy nie korzystamy z termoobiegu, zaleca się zastosować dwuetapowe pieczenie. Najpierw pieczemy, ustawiając grzanie od dołu, a pod koniec pieczenia przełączamy na tryb góra-dół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek kajmakowy Magdy Gessler
Następny przepis: Mazurek kajmakowy- jajko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode