Mazurek kajmakowy z bakaliami
Wielkanocne tradycje to nie tylko rodzinne spotkania, ale przede wszystkim kulinarna uczta z niezwykłymi specjałami. Na naszych stołach, wśród żółtych tulipanów i uroczych zajączków, co roku pojawia się tradycyjny mazurek. Prezentujemy przepis na nietypową odsłonę tej wypieki – Mazurek kajmakowy z bakaliami. To doskonałe połączenie kruchego ciasta, kremowego kajmaku i bogactwa najbardziej aromatycznych bakalicji, które wprawią Was w świąteczny nastrój. To prawdziwie królewskie ciasto, które nie tylko zasmakuje Wam i Waszym bliskim, ale także stanie się ozdobą świątecznego stołu. Czas na słodkości! Spróbujcie przygotować Mazurek kajmakowy z bakaliami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 40-45 dkg mąki
- 1 jajko całe
- 2 żółtka
- 20 dkg margaryny
- 20 dkg cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gotowa masa kajmakowa – puszka
- orzechy włoskie
- żurawina
- rodzynki
- migdały
- wiórki kokosowe
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Mazurek kajmakowy z bakaliami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto wyrobić, odstawić na 30 min do lodówki. Wyłożyć na brytfankę, piec ok 25 min w temp. 180 stopni C góra – dół.
- Na wystudzone ciasto rozsmarować masę kajmakową, na masie wg uznania udekorować bakaliami.
Mazurek kajmakowy z bakaliami – dodatkowe informacje
Przy pieczeniu mazurka kajmakowego z bakaliami, gdy nie korzystamy z termoobiegu, zaleca się zastosować dwuetapowe pieczenie. Najpierw pieczemy, ustawiając grzanie od dołu, a pod koniec pieczenia przełączamy na tryb góra-dół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek kajmakowy Magdy Gessler
Następny przepis: Mazurek kajmakowy- jajko