Mazurek kajmakowy- jajko

Mazurek kajmakowy- jajko

Mazurek Kajmakowy – Jajko to unikalna, najbardziej świąteczna odmiana tego tradycyjnego ciasta. Spełnią one marzenia każdego wielbiciela słodkości. Ta propozycja to propozycja dla tych, którzy szukają nietypowych wariantów mazurka, a jednocześnie chcą pozostać wierni tradycji. Ulubiony smak kajmaku dopełniony pięknym wyglądem w kształcie jajka, sprawi iż stanie się on ozdobą świątecznego stołu. Ten kreatywny przepis ucieszy oko i podniebienie nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mazurek kajmakowy – jajko, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Gwarantujemy, że to mazurek wielkanocny jajko podbije Wasze serca.

Składniki:

  • ciasto
  • 200 g mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 surowe żółtko
  • 2 przetarte żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowo
  • masa kajmakowa (krówkowa)
  • płatki migdałów, tarta gorzka czekolada, wiórki kokosowe, złote perełki, rodzynki, itp.

Mazurek kajmakowy- jajko – jak zrobić?

  1. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
    Po wyjęciu wałkujemy nadając ciastu owalny kształt kilka centymetrów większy od planowanego. Najlepiej jest to robić od razu na papierze do pieczenia, bo przy przenoszeniu ciasto mogłoby zmienić kształt i się zniszczyć. Nie ma znaczenia, że boki ciasta są poszarpane i nierówne, ponieważ zostaną odcięte. Na cieście ostrym nożem wyznaczamy kształt w formie jajka i odcinamy niepotrzebną część ciasta. Z odciętego ciasta robimy wąski wałeczek i oklejamy nim brzegi. Ciasto jest dość lepkie, więc dobrze się skleja.
  2. Mazurka nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C przez 20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na kratce do ostygnięcia.
  3. Masę kajmakową mieszamy w kubeczku umieszczonym we wrzącej wodzie. Po podgrzaniu równomiernie rozprowadzamy ją na cieście.
  4. Mazurek z lepkim kajmakiem zdobimy w dowolny sposób i wkładamy do lodówki.

Słowa kluczowe: mazurek w kształcie jajka, jak zrobić mazurek kajmakowy, mazurek wielkanocny jajko

Mazurek kajmakowy – dodatkowe informacje

Ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek jest bardzo kruche i łamliwe i takie właśnie ma być. Połączone z lepkim kajmakiem jest dość stabilne i raczej nie grozi mu pęknięcie. Wielkość mazurka to 15 cm x 20 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek kajmakowy z bakaliami
Następny przepis: Mazurek kokosowy Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode