Mazurek daktylowy
Mazurek daktylowy to słodka tradycja, którą warto pielęgnować nie tylko na wielkanocnym stole. Idealny dla miłośników niebanalnych wypieków, zachwyca kuszącym smakiem datków, zaskakuje unikalnym ciastem i olśniewa eleganckim wyglądem. Jego unikalność wynika z głównego składnika – masy daktylowej, która nadaje mu wyjątkowego, głębokiego smaku. Mazurek daktylowy to propozycja dla tych, którzy cenią tradycję, ale chcą jej nowoczesnego wydania. Choć jest nieco bardziej wymagający niż klasyczne mazurki, to gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. To deser, który skradnie show na każdym stole i zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 150 gram mąki pszennej typ 450
- 150 gram mąki razowej typ 2000
- 50 gram cukru pudru
- 200 gram masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżka śmietany
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa daktylowa:
- ok 600 ml soku z jabłek (u mnie domowej roboty)
- ok 400 g suszonych daktyli
- 0,5 galaretki pomarańczowej
- Dodatkowo:
- bakalie do dekoracji (u mnie suszone morele, płatki migdałowe, ananasy kandyzowane i orzechy włoskie)
Mazurek daktylowy – jak zrobić?
-
1.
Mąki przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy kopczyk i dokładamy pozostałe składniki ciasta. -
2.
Zagniatamy energicznie. -
3.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8-1 cm. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia oblamówki i wzoru w środku. Tak przygotowane jajko przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut). Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. -
4.
MASA DAKTYLOWA:
Pół litry soku wlewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy około 5-7 minut. Po tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć. Tak przygotowane miksujemy na gładką masę. Masę daktylową ponownie stawiany na ogniu. dodajemy pozostały sok i chwilę smażymy by delikatnie odparował, a masa zgęstniała. Na koniec wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. -
5.
Przestudzoną wykładamy na upieczone ciasto. Wykładanie zaczynamy od mniej dostępnych elementów. Gotowego mazurka dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia masy.
Mazurek daktylowy – dodatkowe informacje
Polecam na zbliżające się święta Wielkanocne. Poza świętami ciasto można upiec w postaci tarty:).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek czekoladowy z owocami
Następny przepis: Mazurek kajmakowy Magdy Gessler