Mazurek czekoladowy z owocami

Mazurek czekoladowy z owocami

Stworzenie mazurka czekoladowego z owocami to wspaniały pomysł na deser, który sprawdzi się na wielkanocnym stole. Połączenie kruchego ciasta, delikatnej czekolady i świeżych owoców nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także prezentuje się niezwykle apetycznie. Jest to propozycja dla wszystkich, którzy kochają słodkości, ale jednocześnie cenią sobie lekkość deseru. Mazurek na kruchym cieście to tradycyjne polskie ciasto, które można przygotować w dowolnej wersji – tej propozycji warto spróbować zwłaszcza ze względu na zachwycające połączenie czekolady z owocami. Bez względu na okazję na pewno zadowoli smakiem nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Składniki:

  • Ciasto
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa czekoladowa
  • 100 g śmietany kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • Dekoracja
  • owoce dowolne
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej

Mazurek czekoladowy z owocami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, żółtka cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
  2. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
  4. Masa: Śmietanę rozgrzać wraz z masłem w rondelku i dodać czekoladę. Wszystko wymieszać aż powstanie gładka masa czekoladowa.
  5. Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie.
  6. Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce.
  7. Posmarować rozpuszczoną galaretką.

Mazurek czekoladowy z owocami – dodatkowe informacje

Owoce można wykorzystać dowolne


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym
Następny przepis: Mazurek daktylowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode