Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym

Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym

Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym to wykwintne połączenie tradycji i nowoczesności. Ten przepis inspirowany jest klasycznym, staropolskim ciastem wielkanocnym – mazurkiem. Jest jednak nieco udoskonalony, gdyż dodatkowo podkreślony jest intensywnym smakiem czekolady i świeżością pomarańczowego kremu. Dla wielu osób mazurek z kremem czekoladowym to nieodłączny element świąt wielkanocnych, a genialny dodatek w postaci kremu pomarańczowego zdecydowanie ożywia tradycyjny smak. Ten przepis na pewno zachwyci wszystkich, którzy podczas świąt poszukują nowych, oryginalnych smaków. Bez wątpienia mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym jest idealny na tę okazję.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 100 g mąki pszennej graham
    • 50 g mąki tortowej
    • 50 g mąki krupczatki
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka cukru
    • ew. 1 łyżka lodowatej wody
  • Masa pomarańczowa:
    • 1 pomarańcza
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 3 czubate łyżki cukru pudru
    • 70 g masła
  • Masa czekoladowa:
    • 150 g słodkiej śmietanki
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 100 g czekolady mlecznej
  • Dekoracja:
    • wiórki kokosowe
    • śliwki suszone
    • rodzynki
    • skórka pomarańczowa
    • skórka pomarańczowa kandyzowana
    • czekoladowe motylki i słońca
  • Forma do tarty z wyciąganym dnem o rozm. 20×25 cm
  • kawałek papieru do pieczenia
  • kulki ceramiczne lu fasola
  • masło do wysmarowania formy

Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym – jak zrobić?

  1. Ciasto: na stolnicę wysyp wszystkie mąki i cukier, dodaj masło i posiekaj razem z mąką, utwórz pagórek a w nim dołek, wbij jajko i wyrób na jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dodaj trochę lodowatej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Formę o wym. 20×25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę, wyklej boki. Spód ponakłuwaj widelcem, nałóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp kulki ceramiczne lub fasolę. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 10 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze 14 minut. Tartę pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Masa pomarańczowa: Pomarańczę wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok, potrzebujemy ok. 200 ml. Na garnek nałóż szklaną miskę. Do garnka wlej wodę, wody w garnku powinno być tyle, by miska jej nie dotykała. Miskę zestaw a garnek wstaw na palnik i zagotuj wodę. Do miski daj jajka i żółtka, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i pokrojone w małe części masło. Postaw na garnek i mieszaj drewnianą łyżką dopóki masło się nie rozpuści. Następnie mieszaj trzepaczką jakieś 15 minut, do momentu aż masa się zagęści. To ważne, by cały czas mieszać, bo wtedy jajka się nie zetną. Jak już krem będzie gęsty, miskę zestaw z garnka i pozostaw do przestudzenia.
  3. Masa czekoladowa: śmietankę wlej do garnka i podgrzej, nie doprowadzaj jej do wrzenia, dodaj połamane czekolady i zaczekaj aż zaczną się rozpuszczać, wymieszaj i masę wstaw na 20 minut do lodówki. Jak zacznie tężeć wylej na upieczoną i ostudzoną tartę. Wstaw ponownie do lodówki by masa zastygła.
  4. Po zastygnięciu masy czekoladowej wyłóż na nią krem pomarańczowy. Tartę udekoruj wiórkami kokosowymi, pokrojonymi w cząstki suszonymi śliwkami, paskami skórki pomarańczowej, czekoladowymi motylkami i słoneczkami, rodzynkami.

Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym – dodatkowe informacje

Dekorację można wykonać z dowolnych składników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek jabłkowy
Następny przepis: Mazurek czekoladowy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode